Študije brez virov so lažje berljive, pravi Bećirovič. Foto: Reuters
Študije brez virov so lažje berljive, pravi Bećirovič. Foto: Reuters
Občina koper preplačala plagiatorske študije

Gre za študijo o možnostih povezovanja in sodelovanja koprske občine v regijah zahodnega Balkana in Bližnjega vzhoda, študijo o možnostih naložb in gospodarskega sodelovanja družb iz Kuvajta s podjetji iz koprske občine, študijo o razsežnostih tradicionalne albanske družbe v luči boljšega razumevanja in sodelovanja koprske občine, študijo o možnostih sodelovanja občine s pokrajino Basra v Iraku, študijo o možnostih razvoja koprske občine in Luke Koper po nastanku občine Ankaran ter študijo o begunski problematiki v občini, poroča spletni portal podcrto.si. Cene zanje pa se gibljejo med 10.000 in 12.000 evri.

Na portalu ugotavljajo, da je vsebina študij zelo splošna, saj namesto podrobnih analiz ponuja le splošne podatke o obravnavanih temah. Pri tem sta dve študiji skoraj v celoti plagiat, v še dveh študijah pa so našli več strani dobesednih prepisov iz drugih virov, kot so Wikipedija, policijska sporočila za javnost idr. Viri pa niso nikjer navedeni.

Direktor Ifimesa Bećirović je za portal povedal, da vire pridobivajo tudi na terenu in jih zato ne morejo razkriti. V študijah pa, da viri niso navedeni zato, da jih lahko zaposleni na občini lažje razumejo in da so čim bolj uporabne. Po njegovem mnenju je mogoče, da so določene zadeve vzete z Wikipedije. Povedal je, da študije za inštitut pripravlja nekaj deset ljudi z vsega Balkana, da pa za natančno preverjanje vsebine zaradi prezaposlenosti nima časa. Zavrnil je tudi ponudbo portala, da se mu pokaže, kateri deli študij so dobesedno prepisani.
Boštic dal "odvezo" Bećiroviću
Ko smo Bečirovića za komentar prosili tudi na MMC-ju, nas je odpravil zgolj z besedami, da navedbe portala ne držijo in da je bil avtor članka Anže Voh Boštic njihov nekdanji sodelavec, nekdanjih sodelavcev pa da ne komentirajo.

Boštic je za MMC povedal, da ni bil nikoli "sodelavec" inštituta IFIMES, ampak je na spletnih straneh inštituta med letoma 2007 in 2010 objavil štiri članke na temo mednarodnih odnosov, za kar ni prejel plačila. "Prav tako nisem z inštitutom – za plačilo ali brezplačno – od takrat sodeloval na noben drug način. Če me g. Bećirović vseeno jemlje kot 'sodelavca', mu kjub temu dovoljujem komentiranje mojega dela za kateri koli medij," je sporočil Boštic.

Za občinske veljake gre zgolj za domneve
Na koprski občini so za portal odgovorili, da se do plagiatorstva ne morejo opredeliti, saj da "gre zgolj za domneve", na vprašanje o koristnosti študij za zaposlene pa so odvrnili, da je ta odvisna od ravni znanja posameznika.

Ali bodo na koprski občini ukrepali proti Ifimesu zaradi plagiatorstva? "Medsebojni odnosi v tem in drugih razmerjih so urejeni dogovorno oz. pogodbeno; v skladu s tem bodo tudi naša nadaljnja ravnanja," se glasi njihov odgovor. Ob tem so portalu zagrozili še s tožbo, če jim ne vrne študij, ki mu jih je občina dala na podlagi zakona o dostopu do informacij javnega značaja.

Občina koper preplačala plagiatorske študije