V sklopu projekta so pripravili vrsto predavanj in eksperimentalnih delavnic. Foto: Goran Rovan
V sklopu projekta so pripravili vrsto predavanj in eksperimentalnih delavnic. Foto: Goran Rovan
Rezultate in spoznanja z delavnic so predstavili tudi sovrstnikom. Foto: Goran Rovan
Mladi in energija

Projekt Viri energije za prihodnost je potekal na Šolskem centru Krško-Sevnica. Začel se je 19. marca, pod njegovim okriljem pa so pripravili vrsto predavanj in eksperimentalnih delavnic. Na njem je sodelovalo 45 mladih, med njimi je bilo 21 osnovnošolcev, drugi pa so bili dijaki krške Srednje poklicne in strokovne šole. Vodja projekta Matjaž Cerar je bil z udeležbo zelo zadovoljen: "Odziv je bil nad pričakovanji, tako da smo ga mogli v začetni fazi celo omejiti. Za sam projekt smo porabili približno 300 ur dela. Nastajalo je tudi pisno gradivo, sproti smo vse objavljali na spletu. Tam je bilo zapisanih več kot 20 tisoč besed in prikazanih prek 200 slik z namenom, da poslušatelji dobijo kakovostno strokovno gradivo in da so obveščeni o vseh dogodkih."

Udeleženci projekta, ki ga je sofinanciral Petrol, so se seznanili tudi s praktičnim izkoriščanjem obnovljivih virov v Sloveniji. Na strokovni ekskurziji so si ogledali nekatere proizvajalce energije - našo edino vetrno elektrarno pri Senožečah, bioplinarno v Ihanu in sončno elektrarno s sledljivimi paneli na Malem Obrežu.

Lotili so se tudi vrste poizkusov in svoje ugotovitve in rezultate predstavili v brošuri in na sklepni prireditvi tudi sovrstnikom in staršem. Pripravili so namreč tri delavnice, ki so jih izvajali na posebnih eksperimentalnih kompletih, na katerih so se mladi seznanili z uporabo obnovljivih virov - vetra, sonca in vodika. Mladi so se na ta način seznanili s pridobivanjem energije iz obnovljivih virov in pri tem spoznali njihove dobre in manj dobre plati.

Jože Pavlovič, ravnatelj Srednje poklicne in strokovne šole Krško, je ob koncu projekta povedal, da je vesel, da so se vanj vključili tudi učenci iz nekaterih posavskih osnovnih šol. Ob tem je dodal: "To je eden redkih projektov, v katerem smo vzpostavili sodelovanje med dijaki in osnovnošolci, saj so lahko učenci s krškimi dijaki izmenjevali svoje izkušnje in se o obnovljivih virih energije tudi poučili." Projekt je potekal pod vodstvom več mentorjev. Pri njem so dejavno sodelovali: Franci Uduč, Klemen Zorko, Jože Požun, Katja Komar in Erika Broz Žižek.

Za MMC Goran Rovan

Mladi in energija