Gimnazija Tolmin. Foto: Gimnazija Tolmin
Gimnazija Tolmin. Foto: Gimnazija Tolmin
V Tolminu bodo šolali strojne tehnike

Edina posoška srednja šola, ki jo letos obiskuje 180 dijakov, bo septembra pod okriljem novogoriškega tehniškega šolskega centra sprejela prve dijake, ki se bodo izobraževali za strojnega tehnika. Za to so se na tolminski gimnaziji, ki je doslej nudila le program splošne gimnazije, odločili predvsem zaradi pobude posoškega gospodarstva. Razloge gre sicer iskati tudi v manjšem številu otrok in posledično nižjem vpisu – letos v šolskih klopeh sedi najmanj dijakov prvega letnika doslej, le 32. "S tem sovpada še povečano zanimanje za poklicne šole in zmanjšan interes za gimnazijo. V Posočju se je to šolsko leto samo 25 odstotkov dijakov vpisalo na gimnazije, kar je bistveno pod slovenskim povprečjem, ki je med 35 in 40 odstotki," pojasnjuje ravnateljica Gimnazije Tolmin Branka Hrast Debeljak.

Tudi zaradi tega jih ne skrbi, da ne bi vpisali vsaj 15 dijakov za program strojnega tehnika, kolikor je najnižje predpisano število za izvajanje odobrenega programa, pravi Hrast Debeljakova: "Razpisujemo en oddelek programa strojni tehnik. Splošne programe bodo izvajali učitelji gimnazije Tolmin, od tu naprej pa smo zelo hvaležni za pripravljenost, sodelovanje in pomoč šolskemu centru Nova Gorica, ki bo ponudil vse učitelje strokovnih predmetov. Veliko opreme imamo, del praktičnih vaj pa bo vsaj v začetni fazi potekal v delavnicah v Novi Gorici. Ministrstvo načeloma ne širi mreže šol, ker vsi vemo, da je ta predimenzionirana, torej mora obstajati tehten razlog, da odstopi od te izjeme."

Praksa v posoških podjetjih
Da jim je uspelo pridobiti dislociran oddelek novogoriškega TŠC-ja kljub takšni težnji ministrstva, se morajo zahvaliti vsem trem občinam, območni gospodarski zbornici in predvsem posoškim podjetjem. Ta bodo dijakom nudila tudi prakso. "Kasneje, ko se bo program razvijal, pa želimo pristopiti tudi v smislu urejanja učilnic, dodatnega praktičnega dela in – če bo treba – dejansko tudi s štipendiranjem že v tej zgodnji fazi izobraževanja," je po odločitvi ministrstva zadovoljen direktor Hidrie AET Rudi Kragelj. Posoška podjetja namreč nujno potrebujejo tehnični kader, dodaja tudi direktor TKK Srpenica Uroš Lozar: "Poleg strokovnjakov s področja kemije in prodaje trenutno iščemo prav strojnega tehnika."

Iskanje določenih kadrov
Prav zato so prizadevanja gimnazije podprla številna posoška podjetja. "Glede na rast, ki jo načrtujemo, je nujno, da pridobimo kader že v zgodnji fazi, predvsem pa, da zagotovimo inženirjem, da se po koncu srednješolskega in univerzitetnega študija vrnejo na delo v lokalno okolje. Gotovo so to najbolj iskani kadri danes – v celi regiji od Bovca do Tolmina delujejo uspešna podjetja na tehničnem področju in nujno potrebujejo kader danes in tudi v prihodnje. Na drugi strani pa vemo, da samo v Nemčiji potrebujejo več kot 4 milijone inženirjev. Naša naloga in poslanstvo je, da te inženirje zadržimo v Sloveniji ali v lokalnem okolju," dodaja Kragelj in pravi, da načrtujejo deset novih zaposlitev, v prihodnjih letih pa skladno s strategijo rasti in uvajanjem novih inovativnih izdelkov še več. Zato so k pridobivanju dijakov pristopili na izviren način in s priljubljenim komikom Vidom Valičem posneli tudi promocijski video o delu tehničnih poklicev. "Skupaj z ostalimi podjetji smo se odločili, da financiramo promocijski film in na ta način te poklice približamo mladim. Marsikdo namreč tovarne od znotraj do časa odločanja za poklic ne vidi," je povedal direktor družbe Mahle Letrika Bovec Mitja Gorenšček.

V Tolminu bodo šolali strojne tehnike