Občine bodo pri ogrevanju prihranile 300.000 evrov letno. Foto: MMC RTV SLO
Občine bodo pri ogrevanju prihranile 300.000 evrov letno. Foto: MMC RTV SLO

"Projekt REAAL je lahko zgled sodelovanja Regionalne razvojne agencije Gorenjske z regijo in občinami, v katerem so bile izpeljane naložbe, ki jih regija potrebuje, hkrati pa zagotavljajo trajnost skozi ekološko in finančno korist," je dejal direktor Regionalne razvojne agencije Gorenjske Rok Šimenc.

Naložbe bodo občinam letno pri ogrevanju prihranile 300.000 evrov, za približno 700 ton pa se bodo letno zmanjšali izpusti ogljikovega dioksida. "Projekt kaže, kako je treba z evropskimi sredstvi reševati prioritete regij," je dodal.

Slavnostnemu dokončanju projekta bo prisostvovala švicarska predsednica Simonetta Sommaruga, ki se mudi na uradnem obisku v Sloveniji, spremljala jo bosta slovenska ministrica, pristojna za razvoj, strateške projekte in kohezijo, Alenka Smerkolj in švicarski veleposlanik Pierre-Yves Fux.

Projekt REAAL sega v leto 2009, ko se je po odobritvi sredstev začela priprava dokumentacije, sama izvedba pa je potem stekla leta 2011. Osrednja pridobitev projekta je energetska sanacija 12 stavb v desetih občinah, izvajali pa so tudi številno izobraževalno-promocijske dogodke za spodbujanje rabe obnovljivih virov energije.

Prve naložbe, ki jih je vodilo podjetje Eltec Petrol, so izvedli med marcem 2012 in junijem 2013. Obnovili so osnovne šole v Gorjah, Žireh, Kranjski Gori, Poljanah na Bledu ter v kranjski plavalni bazen namestili nove ogrevalne sisteme, opremljene s sončnimi elektrarnami in toplotnimi črpalkami. Naložbe so bile vredne 4,2 milijona evrov, pri čemer so občine prispevale 15 odstotkov vrednosti.

Zaradi sprememb menjalnega tečaja med švicarskim frankom in evrom so se ponudila dodatna sredstva za subvencije investicij. Švicarska vlada je tako julija 2013 odobrila tudi prošnjo za naložbe v občinah Preddvor, Jezersko, Škofja Loka in Tržič.

Izvajalska podjetja Kovinar – Gradnje ST, MarkoMark in Stin so energetsko obnovila še dodatnih šest objektov v skupni vrednosti 700.000 evrov, pri čemer so občine same pokrile 32 odstotkov naložbe. Energetske sanacije so bile deležne še osnovne šole v Kokri, na Jezerskem, v Škofji Loki ter vrtec na Zgornji Beli, kulturni dom na Jezerskem in Paviljon NOB v Tržiču.