Športnim dejavnostim je sledilo opazovanje zvezd. Foto: Damjan Pejovnik
Športnim dejavnostim je sledilo opazovanje zvezd. Foto: Damjan Pejovnik

Dan so odprli s 5. pohodom in kolesarskim vzponom na Kope. Obiskovalci so se lahko na vodeno gorsko kolesarsko ali pohodno turo podali tudi na Pohorju. Na delavnici so spoznavali čare pohorskih zelišč, v gozdu pa se preizkusili v adrenalinskih podvigih, ki jih organizira Primoževa šola doživetij.

V Centru Kope so odprli dve gorniški razstavi Gorenjskega muzeja - o Nejcu Zaplotniku, legendi slovenskega alpinizma - in razstavo Mogočne stene - vrhunski uspehi slovenskih alpinistov v Himalaji. Premierno so predstavili kratko multivizijo o Pohorju, ki je delo koroških avtorjev, sledilo je potopisno predavanje Marije in Andreja Štremflja – prvih zakoncev na najvišji gori sveta.

Dogajanje se je končalo ob polnoči, po opazovanju nočnih metuljev in astronomskem opazovanju Jupitra, Venere, Saturna in Lune.

Dogodek je potekal v okviru izvajanja projekta Ureditev rekreacijskih in turističnih poti na zahodnem Pohorju v območjih Natura 2000. Operacijo delno financira Evropska unija, in sicer iz Evropskega sklada za regionalni razvoj. Operacija se izvaja v okviru Operativnega programa krepitve regionalnih razvojnih potencialov za obdobje 2007-2013, razvojne prioritete "Razvoj regij", prednostne usmeritve "Regionalni razvojni programi".

Udeležba na vseh dogodkih je bila brezplačna, zbirali pa so prostovoljne prispevke za pomoč združenju nepalskih gorskih kolesarjev NCRR, ki po uničevalnem potresu v Nepalu nesebično nudi svojo pomoč na terenu.