Akumulacijsko jezero pri Mostu na Soči je nastalo med italijansko okupacijo pred skoraj 80 leti za potrebe hidroelektrarne v Doblarju. Foto: Radio Koper/Mariša Bizjak
Akumulacijsko jezero pri Mostu na Soči je nastalo med italijansko okupacijo pred skoraj 80 leti za potrebe hidroelektrarne v Doblarju. Foto: Radio Koper/Mariša Bizjak

Do sredine marca bo sprva popolnoma, nato pa delno izpraznjeno. Ker so vodo nazadnje popolnoma spustili leta 2000, so prizori zanimivi tudi za domačine in druge mimoidoče. Nekdanje podobe globokih korit Soče s starih fotografij Mosta na Soči, kjer je danes kar 80 hektarjev veliko akumulacijsko jezero, si je ob trenutno izpraznjeni strugi nekoliko lažje predstavljati. Vodo so spustili, da bi v Soških elektrarnah lahko varno popravili hidromehansko opremo na 40-metrskem jezu v Podselu, ki so ga zgradili Italijani leta 1939 in od takrat ni bil deležen večjih posodobitev.

"Do zdaj smo izvedli rekonstrukcijo talne zapornice ter leve in desne tridelne zapornice. Do 10. februarja bomo končali dela na srednji temeljni zapornici, jezovne zapornice pa se lahko izvajajo ob delni denivelaciji, to je z znižanjem za osem metrov," pojasnjuje direktorica sektorja za razvoj Alida Rejec.

Tako bo med 10. februarjem in 15. marcem jezero le še delno znižano. Ta čas bodo izkoristili tudi za odstranjevanje naplavin. "Predvidevamo, da bomo na območju od Godiče do pokopališča pod Tolminom v tem času odstranili približno 40.000 kubičnih metrov prodnega nanosa. Temu so namenjene začasne deponije na območju Godiče in na območju pod pokopališčem, material pa bomo od tu nato odvažali na stalno deponijo ob Tolminki," napoveduje Rejčeva.

SENG mora po koncesijski pogodbi sicer vsako leto uskladiti program črpanja nanosov iz akumulacijskega jezera z vsemi nosilci prostora, nato pa ga mora potrditi še koncedent, torej ministrstvo za okolje in prostor. "Glede na koncesijsko pogodbo moramo vzdrževati brežine, akumulacijo in seveda tudi prodne nanose." Jeseni jih v skladu s koncesijsko pogodbo čaka še odstranjevanje proda pri Idrijci pod železniško postajo Most na Soči ter na sotočju Idrijce in Bače.

Čeprav je jezero prazno, pa še nekaj let ne bodo odstranjevali mulja v osrčju jezera, ki so ga po besedah Rejčeve nazadnje čistili pred več kot 20 leti. Član upravnega odbora KS in TD Most na Soči Darij Vouk, ki okolico dobro pozna, ocenjuje, da se je v več desetletjih nabralo veliko materiala, kar po njegovem mnenju povzroča tudi slabšo pretočnost in več poplav. Samo letos je jezero dvakrat prestopilo bregove.

"Jaz lahko samo pohvalim to praznjenje jezera, je pa notri po mojem mnenju dva do tri milijone kubičnih metrov materiala. To je vprašanje Holdinga slovenskih elektrarn, kako se bodo tega lotili, ker to ni mačji kašelj." Prazno jezero, ki bo še dober mesec dni prava atrakcija za domačine in fotografe, je 66-letni Vouk zdaj doživel tretjič.