Občina Trbovlje. Foto: TV Slovenija/Zajem zaslona
Občina Trbovlje. Foto: TV Slovenija/Zajem zaslona

O tem, katere osebne podatke je občina Trbovlje pri posredovanju informacij javnega značaja enemu od občinskih svetnikov, razkrila, je tekla beseda na zadnji seji občinskega sveta.

"Ali je res občina dala občanu, na njegovo željo, da dobi plačilne liste vseh zaposlenih iz leta 2022 in 2024, plačilne liste, iz katerih je ta občan dobil vse davčne številke vseh zaposlenih?" je na seji vprašala svetnica Jasna Gabrič.

Plačilne liste desetih najbolje in desetih najslabše plačanih na občini je zahteval svetnik Jože Pustoslemšek. "Lahko tudi jaz osebno potrdim, da imam dobesedno od vas, z občine vse. Meni osebno ste tudi pošiljali, tako kot je gospa Gabričeva povedala, vse te številke. Če pa ne verjamete, lahko pa zdajle pokažem, imam tule," je dejal na seji.

Pustoslemšek je za podatke zaprosil kot občinski svetnik in je zato zavezan takšne dokumente varovati in jih nima pravice razkrivati, pravijo na občini.

Z občine Trbovlje so za TV Slovenija sporočili, da so prosilcu res poslali zahtevane dokumente, na katerih so ostale neprekrite davčne številke nekaterih zaposlenih, ko so napako opazili, so prosilca takoj prosili, naj uniči dokumente in naj teh informacij ne širi naprej.

No občini sicer menijo, da je možnost za zlorabo posredovanih podatkov nizka, dodajo pa, da je prevzem identitete druge osebe ali izkoriščanje njenih pravic z obdelavo njenih osebnih podatkov kaznivo dejanje.

Občina Trbovlje razkrila davčne številke