Na mestu, kjer so stala drevesa, gorijo sveče. Foto: Danijel Poslek
Na mestu, kjer so stala drevesa, gorijo sveče. Foto: Danijel Poslek
Delavci so bili na delu zgodaj zjutraj. Foto: Danijel Poslek

Nihče na Ptuju praktično ni verjel, da se bo podiranje dreves – čeprav pričakovano - zgodilo tako nenadoma. V manj kot pol ure so delavci ormoške gozdarske zadruge podrli vseh sedem cigarovcev oziroma katalp. V nekaj več kot eni uri je bila mestna tržnica videti, kot da se na njej ni dogajalo nič. Le s to razliko, da od danes tam ni več sedmih cigarovcev.

"Prišli smo ob četrt na osem, počakali, da se je zdanilo, in začeli delati, tako kot to počnemo vsak dan v gozdu," je posek opisal vodja del Marko Maučič iz ormoške gozdarske zadruge. Kot je še dodal, je dela naročila ptujska mestna občina, nekaj besed pa je namenil tudi stanju dreves. "Prvo je katastrofalno zanič, večina preostalih pa je prhkih in bi morala v kratkem biti posekana," razlaga Maučič.

Razočarana civilna iniciativa
Nad jutranjo bliskovito akcijo so razočarani predvsem predstavniki civilne iniciative, ki so si več mesecev prizadevali, da bi drevesa ostala. "To se mi zdi ne samo katastrofa za ta drevesa, sploh ne morem verjeti, kaj vidim, ampak se mi zdi katastrofa za človeško dostojanstvo, demokracijo. Gre za tiransko oblast, podprto ne samo od župana," ogorčenja ni skrivala predstavnica civilne iniciative Roma Ercegovič, ki je vnovič opozorila tudi na dejstvo, da je bila civilna iniciativa popolnoma ignorirana.

"Danes pozivamo meščane Ptuja, da prižgemo sveče na tem pokopališču sredi mesta. Kdor želi, se nam lahko pridruži, da pokažemo, da nam ni vseeno in nam je mar za življenje in zelenje na Ptuju," dodaja Ercegovičeva.

Župan ni dosegljiv
Ob jutranjem dogajanju smo želeli dobiti tudi pojasnilo župana Mirana Senčarja, ki pa danes za izjave nikakor ni na voljo. Iz mestne hiše so poslali pisno sporočilo, v katerem pa podiranju dreves niso namenili niti besede. Ponovili so le, da so v projekt vložili dve leti trdega dela in da verjamejo, da bo prostor postal središče prireditvenega in družabnega življenja v mestu.

Ptujska tržnica ostala brez dreves
Podiranje dreves na ptujski tržnici
Ptujska tržnica ostala brez dreves
Podiranje dreves na ptujski tržnici