Krajani Braslovč so lani poleti protestirali pred vlado. Foto: BoBo
Krajani Braslovč so lani poleti protestirali pred vlado. Foto: BoBo

Krajani bodo lahko pripombe na novo cesto dali v prihodnjih dneh oz. do 18. julija, posebej vroča razprava pa se predvideva v občinah Braslovče in Šmartno ob Paki, kjer tej cesti nasprotujejo.

"Nova različica cesto najbolj spreminja v južnem delu pri avtocestnem izvozu. Tukaj smo potek trase premaknili bolj proti zahodu, lokacija priključevanja na avtocesto se je pomaknila proti zahodu. Ključno pri tem je bilo, da smo se skušali izogniti posegom v kmetijska zemljišča," je povedala Barbara Radovan, generalna direktorica za prostor, graditev in stanovanja.

Uničevanju kmetijskih zemljišč so namreč najbolj nasprotovali v Civilni pobudi Braslovče. "Dejstvo je, da posegamo v najboljša kmetijska zemljišča. Če primerjamo mejo prostorskega načrta od lani in zdaj, smo zmanjšali poseg za 18 odstotkov," je pojasnila Radovanova. Cesta se zato pomika na pobočje gore Oljke. Predori ostajajo trije, viaduktov pa je nekaj več.

A to ceste ne bo podražilo, njena vrednost se je celo znižala s 312 milijonov evrov na 308 milijonov in pol. Zaradi gradnje štiripasovnice so predvidene rušitve več kot 70 objektov. "Tukaj notri so zajeti stanovanjski objekti, od garaž do prizidkov, to ne predstavlja 70 stanovanjskih hiš," je še poudarila Radovanova. Krajani Braslovč in Šmartnega ob Paki bodo tudi novi različici ceste nasprotovali, kar štirje ministri pa jih bodo še ta teden poskušali prepričati o njenem sprejetju.

Nov predlog tretje razvojne osi
Nov predlog tretje razvojne osi