Zelenci so z okoliškim močvirjem zavarovani kot naravna vrednota državnega pomena. Foto: BoBo
Zelenci so z okoliškim močvirjem zavarovani kot naravna vrednota državnega pomena. Foto: BoBo

Stroške novega stolpa sta si razdelila ministrstvo za okolje in prostor ter kranjskogorska občina. Stari stolp je imel namreč strohnjene nosilne stebre, zato so spomladi morali vstop nanj prepovedati. Zamenjava stolpa je po besedah ministrstva stala skoraj 30.000 evrov. Novi stolp je po obliki in dimenzijah enak prejšnjemu, le da je namesto smrekovega uporabljen macesnov, za pilote pa kostanjev les. Zaradi teh materialov predvidevajo, da bo stolp služil svojemu namenu vsaj dvakrat toliko časa kot prejšnji.

Obnova stolpa je potekala tako, da so bili sestavni deli stolpa izdelani zunaj naravnega rezervata, na kraju samem je potekalo le sestavljanje. Izvajalci so upoštevali zahtevane varstvene usmeritve, material so v naravni rezervat prinašali in iz njega odnašali večinoma fizično, so poudarili na ministrstvu.

Letos so obnovili tudi poti in nekatere table ter očistili naplavine iz Skubrovega grabna, s čimer se je zmanjšala možnost poplavljanja bližnjih objektov ob robu naravnega rezervata.

Spor vpliva na obiskovalce
Problematično ostaja parkirišče ob cesti med Kranjsko Goro in Ratečami, neposredno ob rezervatu. Lastnica zemljišča, na katerem zaradi jeklenih žic in lesenih hlodov že dlje časa ni mogoče parkirati, je Agrarna skupnost Podkoren, ki pojasnjuje, da je parkirišče zaprto zaradi potreb gozdarjev. Zdaj je zaprto tudi gostišče na parkirišču, za katero je skrbela najemnica.

"Gre za povsem zasebni spor, ki pa zadene tudi nas, saj si ne moremo privoščiti, da obiskovalci ne bi mogli do naravnega rezervata," je opozoril direktor Turizma Kranjska Gora Blaž Veber in pojasnil, da je zato urejena pot z drugega parkirišča, tako da Zelenci ostajajo dostopni.