Dijaški dom Koper. Foto: Radio Koper
Dijaški dom Koper. Foto: Radio Koper
Dijaški dom Izola
Dijaški dom Izola. Foto: Radio Koper
Dijaški dom Portorož
Dijaški dom Portorož. Foto: Radio Koper

Največ turistov lahko sprejme koprski dijaški dom, ki od 1. julija do 15. septembra ponuja 400 postelj. V teh dneh, ko je poletna turistična sezona na vrhuncu, bo v njem težko najti prosto posteljo. Enako je v Izoli. V Portorožu pa imajo še nekaj prostora.
Za kakega posameznega gosta bi se v koprskem dijaškem domu še našla prosta postelja. Večina je Slovencev: nekateri tu počitnice preživljajo že več kot 20 let. V primerjavi z lansko sezono imajo letos več organiziranih skupin. "S tem nekako pokrivamo vse stroške in druge težave, ki lahko nastajajo pri financiranju iz javnih sredstev," ravnatelj Martin Ponikvar pojasnjuje oddajanje sob turistom.
V dijaškem domu Srednje šole Izola pa v teh dneh ni prostih postelj. 40 odstotkov je individualnih gostov, preostalo so skupine. Trenutno so v Izoli na pripravah mladi judoisti. Vse poletje pa pri njih gostuje tabor Zveze Sožitja, kjer združijo prijetno s koristnim. "Pravzaprav je to izobraževalni tabor, je pa tudi dopust, tako da se potrudimo, da gremo zvečer recimo na sladoled ali na kakšen ples. Mislim, da jim to zelo veliko pomeni," je povedala vodja tabora Barbara Šinveter.

Z obiskom so v Izoli zadovoljni. "Trenutno se gibljemo v okviru lanskega dela. Nekaj izpada je bilo na začetku julija zaradi reorganizacije izolskih prireditev, drugače pa nam uspeva ujeti frekvenco gostov, kot je bila lani," je zadovoljstvo z obiskom izrazil koordinator dela, Branko Mikolobušec.

Tudi v izolski dom se gostje radi vračajo, na primer naša sogovornica iz Slovenskih Konjic: "Ugodne cene, blizu morja, veliko se tudi dogaja v Izoli, zato smo se odločili za to."

Cene se v treh obalnih dijaških domovih gibljejo med 17 in 35 evrov na dan. Prosto posteljo je v teh dneh mogoče najti v portoroškem dijaškem domu, kjer pa že ob koncu tedna in potem vse do konca meseca pričakujejo nekaj večjih skupin, ki bodo zapolnile zmogljivosti.
Barbara Kampos, Radio Koper