V dolenjskih Benetkah je oblast spet v rokah šelme in njene vlade Prforcenhaus. Foto: Goran Rovan
V dolenjskih Benetkah je oblast spet v rokah šelme in njene vlade Prforcenhaus. Foto: Goran Rovan

V Kostanjevici na Krki se v času šelmarije krajani pozdravljajo z vzklikom "vesele praznike", saj je to za številne res pravi praznik. Lani so namreč počastili 160 let, odkar v tem najmanjšem slovenskem mestu in edinem na otoku pripravljajo šelmarijo. Gre seveda za pustni običaj, ki je nekakšna mešanica poganskega in meščanskega izvora.

V času šelmarije oblast prevzame pustna vlada Prforcenhaus. Ta ima svojega očeta, ki nosi šelmo, kanonika, guvernerja banke, sodnika, pisarja in predsednika, imajo pa tudi svojo "plehmuzko" in "purgergardo".

Šelmarija bo v Kostanjevici trajala vse do pepelnične srede, njen vrhunec pa je zagotovo ponedeljkov občni zbor Prforcenhausa, na katerem, tako kot veleva tradicija, na najbolj demokratičen način s prisilo s pomočjo purgerjev izvolijo novega predsednika pustne vlade. Predsedniku mandat traja le do naslednjega pusta, saj se sicer lahko prehitro pokvari.

Na pustni torek kostanjeviški pustni veseljaki opravijo oranje in sejanje ter gonjenje medveda, na pepelnično sredo pa kurenta, ki ga najprej nosijo po ulicah in vseh gostilnah, zažgejo in vržejo v reko Krko, obred pa sklenejo z veselo sedmino.

Za MMC Goran Rovan