V Brežicah je oblast prevzel Fašjenk in njegov župan dr. Stress. Foto: Goran Rovan
V Brežicah je oblast prevzel Fašjenk in njegov župan dr. Stress. Foto: Goran Rovan
Na prevzem oblasti so se občinske čarovnice dobro pripravile. Foto: Goran Rovan
Prevzem so spet spremljali tudi koranti s Hajdine. Foto: Goran Rovan
Pust v Brežicah

Danes je petek in še 13. po vrsti, ki je za nekatere nesrečen dan. Med njimi je tudi brežiški župan Ivan Molan, ki je moral ponovno predati ključ občine Fašjenkovemu županu dr. Stressu. Letos so mu pri tem nekoliko ponagajale občinske čarovnice, vendar kot veleva pustna tradicija, bo dobovski Fašjenk na oblasti vse do naslednje sobote, ko bodo v Dobovi pripravili že 17. mednarodni pustni karneval.

Predtem pa se bodo tam zvrstili številni dogodki, povezani z odganjanjem zime, saj je dobovski Fašjenk zagotovo najdaljša pustna prireditev pri nas in traja kar deset dni. Tudi letos so prevzem oblasti s poplesavanjem in glasnim rožljanjem z zvonci spremljali koranti s Hajdine. Novi župan dr. Stress, ki je pripeljal tudi svojo podžupanjo, je občanom spet marsikaj obljubil. Med drugim je po tem, ko se je zleknil na županski fotelj, povedal: "Brežice imajo zdaj dva župana in dve podžupanji. Naša občina je tudi po naši zaslugi med najmanj zadolženimi v Sloveniji. Zato bom osebno poskrbel, da bomo zdaj malo izpraznili občinsko blagajno. Kajti župana Ivana Molana, ki je zdaj v Čateških Toplicah na krajšem oddihu, pri prijatelju Bojanu Petanu, bo čez deset dni, ko se vrne, zagotovo zadela vsaj rahla kap, ko bo sprevidel, da bo njegova blagajna prazna. Veste mi iz dobovskega Fašjenka ne govorimo veliko, mi samo delamo in ne gofljamo kot Fekovci in podobni, zato raje ropamo blagajne in se zadolžujemo še bolj kot Grčija."

Sicer pa so danes spet izšle dobovske Pustne novice, po inavguraciji dr. Stressa so na občini odprli še fotografsko razstavo o Fašjenku Franca Šavriča, po tradiciji pa vse skupaj končali oziroma zalili v brežiški restavraciji Štefanič. V soboto pripravljajo ob 20. uri veliko pustovanje v karnevalski dvorani v Dobovi z Mamo Manko in ansamblom Ta pravi štirje ter didžejem Banom. Na pustni torek se bodo v Ločah zjutraj po cestah sprehodili kosci in orači, tradicionalne dobovske pustne maske, ter pustna svatba, popoldne pa na Velikem Obrežu prav tako tradicionalni obrški prutarji. Vse skupaj se bo sklenilo z otroškim pustnim rajanjem, ki ga bosta popestrila Marjan in mali Bu.

Prihodnji petek bo v Dobovi še enkrat nastop in predstavitev mask, ki se bo končala z zabavo z duom Cico Fešta in fašjenkuvo Pumpo. V soboto, 21. februarja, pa pripravljajo 17. mednarodni pustni karneval, na katerem bodo predali občinski ključ. Na njem se po navadi zberejo številne pustne skupine iz vse Slovenije, pa tudi iz sosednje Hrvaške. Tudi letos se bo dobovski Fašjenk končal s karnevalsko fešto, tokrat s skupinama Iber in Milkshake.

Za MMC Goran Rovan

Pust v Brežicah