Podjetje Albin Promotion je pnevmatike zbiralo 7 let. Foto: Danijel Poslek
Podjetje Albin Promotion je pnevmatike zbiralo 7 let. Foto: Danijel Poslek
gume odpad kidričevo
Cele pnevmatike gredo v zbirni center v Sudanu, zmlete pnevmatike pa bo odkupila pakistanska cementarna. Foto: Danijel Poslek

V ponedeljek se je iztekel rok, do katerega je inšpektorat za okolje od Albina Brencla, lastnika podjetja Albin Promotion, ki je v Kidričevem odlagalo odpadne pnevmatike, zahtevalo, da te odstrani. Še pred tem je tudi Evropska komisija z drugim opominom pozvala našo država, naj odstrani pnevmatike. Tega se je zdaj lotil tisti, ki jih je tja tudi pripeljal, torej Albin Brencl, ki je kupca za pnevmatike iskal po vsem svetu.

"Cela guma gre v zahodno Afriko, v centralni zbirni center v Senegalu. Zmleta guma, kot polnilo ali kot kurivo, pa potuje v Pakistan, kjer jo bo odkupila tamkajšnja cementarna,« pojasnjuje Brencl in dodaja, da so z afriškim kupcem podpisali pogodbo o prodaji 60 kontejnerjev, kar pomeni, da bo na ta način odstranjenih približno 970 ton pnevmatik.

Prvi tovornjaki so torej že odpeljali cele pnevmatike, zmlete pa pridejo na vrsto pozneje. Prevoz te surovine bo potekal s pomočjo slovenskih železnic in Luke Koper, zato Brencl hitrosti sanacije ne upa napovedati. "Sanacija bo potekala v skladu z možnostmi izvajalcev za dostavo dvigal, kontejnerjev in vagonov. Tudi zaradi same varnosti pa ne bomo pretiravali in preveč hiteli."

Brencl ob tem prav tako nima podatka, koliko bo celoten projekt odvoza pnevmatik iz Kidričevega stal njegovo družbo oziroma kakšen bo finančni izkoristek po prodaji pnevmatik. Za te ocene bo, kot pravi, čas takrat, ko bo družba odpeljala vsaj polovico nakopičenih pnevmatik.

Zadovoljni z dejstvom, da se je sanacija vendarle začela, so tudi na občini Kidričevo. Župan Anton Leskovar pa zaradi preteklih izkušenj vendarle nekoliko previdno pozdravlja začetek del. "Začetek sanacije nas veseli, upamo, da bo stekla do konca, kajti tudi odločbe inšpekcije so jasne in mi bomo veseli, da se je zgodba začela odvijati v pravo smer oziroma v smer odstranjevanja pnevmatik iz Kidričevega."

Po nekaterih ocenah naj bi odstranjevanje pnevmatik trajalo vsaj eno leto, kar je razumljivo, saj jih je Brenclovo podjetje v gramoznico vozilo kar sedem let.