Ne uničenje del Zlatka Gnezde  (na sliki), temveč očiščenje šole, pravi župan. Foto: MMC RTV SLO Foto:
Ne uničenje del Zlatka Gnezde (na sliki), temveč očiščenje šole, pravi župan. Foto: MMC RTV SLO Foto:

Ormoški župan Alojz Sok je danes znova poudaril, da so gasilci zgolj očistili prostore nekdanje osnovne šole, umetniških del pa nihče ni uničeval.

Zgodba o (domnevnem) uničenju del akademskega slikarja Zlatke Gnezde se je začela s pobudo gasilcev iz Loperšic, ki so ormoškemu županu Alojzu Soku predlagali, da bi očistili prostore nekdanje osnovne šole v Humu pri Ormožu. "Skupaj s predsednikom prostovoljnega gasilskega društva Loperšice Tomislavom Plojerjem sva si ogledala šolo. V njej so že pred časom naselili glodavci, prostori so bili polni navlake in požarno povsem neustrezni. Strinjal sem se, da se šola očisti, a gospodu Plojerju naročil, naj gradiva in slike Zlatka Gnezde pustijo nedotaknjene, in tako so tudi ravnali," je danes vnovič pojasnil Sok in dodal, da sam pri pospravljanju šole ni bil prisoten.

Bega tudi ocena, da naj bi imel slikar v prostorih šole 100 tisoč evrov vredno lastnino, saj je šola za hrambo takšnih stvari povsem neprimerna. "Sprašujem se, ali bi nekdo res imel 100 tisoč evrov vredno premoženje v stari šoli, ali bi ga pustil v tako nemarnih razmerah, kjer bi bilo nezavarovano in bi do njega lahko vsak dostopal?" še dodaja Sok, ki je bil konec preteklega tedna obveščen, da je nekdo iz prostorov šole odnesel tudi preostanek umetniških del.

Čeprav je Gnezda sprva zatrjeval, da ima prostore v najemu, pa na občini niso našli nobene pogodbe, ki bi to dokazala. "Gospod Gnezda o nobenem izmed preteklih dogodkov z nami ni komuniciral. Z njim se tudi nikoli nisem pogovarjal o najemu prostorov, tako na krajevni skupnosti kot na občini pa ni podpisane najemne pogodbe, kar pomeni, da je bil gospod Gnezda v teh prostorih vseskozi ilegalno in tudi ni plačeval nastalih stroškov," zatrjuje ormoški župan. Krajevna skupnost je leta 1997 slikarju sicer dodelila šolski prostor v uporabo, a ta sklep bi bil veljaven šele ob podpisu najemne pogodbe med občino in Gnezdo, kar pa se očitno ni zgodilo. Leta 2009 je po številnih vlomih in drugih težavah občina zamenjala ključavnico, Gnezda pa tudi po tem dogodku ni zaprosil za ključ oziroma za ureditev medsebojnega razmerja.

O domnevnem uničenju zasebne lastnine je bila obveščena tudi policija, na mariborski policijski upravi pa so nam že pred novim letom pojasnili, da policija ni našla sledi naklepnega dejanja.