Z donacijo 22 let stare opreme, ki je po besedah ravnateljice v veliko boljšem stanju kot polovica opreme na njeni šoli, bodo lahko opremili dve učilnici. Foto: Suzana Vahtarić
Z donacijo 22 let stare opreme, ki je po besedah ravnateljice v veliko boljšem stanju kot polovica opreme na njeni šoli, bodo lahko opremili dve učilnici. Foto: Suzana Vahtarić
Razmere za delo so v tej hrvaški šoli precej slabše kot v sosednji slovenski. Foto: Suzana Vahtarić

Ravnatelj OŠ Bistrica ob Sotli Bogomir Marčinković je povedal, da mu je bilo težko, ko mu je ravnateljica kumrovške šole povedala, da si otroci dobesedno trgajo hlače na dotrajani opremi. Tamkajšnja ravnateljica Željka Töpfer je dejala, da so zamenjali pohištvo le v enem delu, saj je objekt iz leta 1956 v tako slabem stanju, da morajo najprej izvesti lani začeto energetsko sanacijo.

Na Hrvaškem je sistem financiranja javnih zavodov drugačen, za šole skrbi Krapinsko-zagorska županija, v kateri je več kot 30 osnovnih in sedem srednjih šol. Občina Kumrovec skrbi le za vrtec, ki sicer deluje v šolskem objektu, saj je ta s 3.200 kvadratnih metrov predimenzioniran za v zadnjih letih komaj okoli 130 učencev.

Dobavitelj opreme Eurodesign Apače je ob mizah in stolih za 28 učencev dodal še dve novi omari in vse prepeljal v dva kilometra oddaljeno hrvaško šolo Josipa Broza Kumrovec. Ravnatelj OŠ Bistrica ob Sotli je povedal, da je tradicija čezmejnega sodelovanja s kumrovško šolo že dolga, zdaj pa sodelujejo na področju mobilnosti in med drugim obe občini, društva in obe šoli izvajajo projekt IHeritage-dediščina na sodoben način. Dodal je, da je dejanje tudi simbolno, saj se je OŠ Bistrica ob Sotli imenovala po Mariji Broz in ime še vedno ohranjajo na šolski zgradbi, kumrovška pa nosi ime njenega sina Josipa Broza.

Z donacijo 22 let stare opreme, ki je po besedah ravnateljice v veliko boljšem stanju kot polovica opreme na njeni šoli, bodo lahko opremili dve učilnici. Pohvalila je sodelovanje z OŠ Bistrica ob Sotli in se ravnatelju zahvalila za tehnično pomoč in motivacijo učiteljev pri uporabi napredne tehnologije pri pouku.

Suzana Vahtarić, Radio Slovenija