Odstranili so nadstrešek na nekdanjem mejnem prehodu Solkan. Foto: Mojca Dumančič
Odstranili so nadstrešek na nekdanjem mejnem prehodu Solkan. Foto: Mojca Dumančič
Nekdanji mejni prehod Solkan
Rušenje je stalo 15.000 evrov. Foto: Mojca Dumančič
Nekdanji mejni prehod Solkan
Nekdanji mejni prehod Solkan. Foto: Mojca Dumančič

Janko Škarabot, vodja delavnic na Komunali, si je, potem ko je streha obstala na trdnih tleh, oddahnil: "Ni bilo enostavno. Najprej smo odstranili betonske dele, zatem smo z avtodvigalom dvignili celotno železno konstrukcijo. Glede na to, da je večtonska streha stara in zarjavela, smo se bali, da bo prišlo do lomljenja. Na srečo je ostala v enem kosu. Zdaj jo bomo mi razrezali in odstranili."

Andrej Miška, direktor novogoriške Komunale, zagotavlja, da bodo dela končana v tednu dni: "Vse ostanke železne in betonske konstrukcije smo že odpeljali. Na začetku prihodnjega tedna bomo še asfaltirali cesto, ki se je poškodovala po odstranitvi nekdanjih mejnih simbolov in objektov. Promet bo potem popolnoma sproščen."

Spet »kontrabant« na meji
Padec mejnih simbolov je plačala občina. Miroslava Križnič, višja svetovalka za stike z javnostmi na Mestni občini Nova Gorica, je zbrala številke: "Skoraj 15 tisoč evrov smo plačali rušenje na meji. V to ceno je všteto vse: odstranitev in odvoz nadstreška, sanacija pločnika in cestišča ter prometna ureditev. Strošek pa bomo zagotovo še oklestili, saj bomo staro železo z mejne strešne konstrukcije prodali."

Država dala občini
Kdo bo lastnik mejnih objektov – o tem sta se novogoriška občina in država prerekali več let. Lani pa je ministrstvo za notranje zadeve in javno upravo tri nekdanje mejne objekte vendarle predalo novogoriški občini brezplačno. To so objekti na mejnih črtah v Solkanu, na Rafutu in na Erjavčevi ulici, kjer je meja najbolj ostro zarezala med sosednji Gorici.

Ob brezplačnem prenosu se je občina zavezala, da bo sama poskrbela in plačala za odstranitev nadstreška in druge mejne konstrukcije v Solkanu. In po desetih letih, odkar smo vstopili v Evropsko unijo, je meja končno »padla« … Tudi v Solkanu …

Spet »kontrabant« na meji
Novogoriška občina bo vse tri nekdanje mejne prehode, ki jih je dobila v last, oživila. Z javnim razpisom bo poiskala nove vsebine za izpraznjene objekte v Solkanu in na Erjavčevi ulici, za Rafut pa je nova namembnost že določena.

Miroslava Križnič napoveduje: "Na Rafutu oziroma Pristavi bomo uredili muzej tihotapstva oziroma kontrabanta. To je bila pobuda pokojnega direktorja Goriškega muzeja Andreja Malniča in vsi smo se z njim strinjali. Nekdanji mejni objekt bo tako prevzel v upravljanje Goriški muzej in ga napolnil z zanimivimi vsebinami in zgodbami."

In zgodb o tem, kako so ljudje ob meji znali prelisičiti carinike in policiste, je ogromno. Zato upajmo, da bo »kontrabant na meji« res čim prej znova zaživel … Seveda le še kot spomin na vse nesmisle, ki jih je meja prinesla …

Mojca Dumančič, TV Slovenija