Lokalne volitve bodo letos potekale tudi v občini Ankaran v konstituiranju, s čimer pa se koprski župan Boris Popovič nikakor noče sprijazniti. Foto: BoBo
Lokalne volitve bodo letos potekale tudi v občini Ankaran v konstituiranju, s čimer pa se koprski župan Boris Popovič nikakor noče sprijazniti. Foto: BoBo
Ankaran
Za izpeljavo volitev mora poskrbeti občina Koper, ki je dolžna imenovati občinsko volilno komisijo nove občine. Foto: MMC RTV SLO

Potem ko je dobil jasno sporočilo, da je treba odločitev ustavnega sodišča spoštovati, pa če mu je to všeč ali ne, je jezno zapustil sestanek, češ da tega ne bo poslušal.

Če ne bo Popovič, bo DVK
Za izpeljavo volitev mora poskrbeti občina Koper, ki je dolžna imenovati občinsko volilno komisijo nove občine: "Če bomo ugotovili, da Mestna občina Koper v zakonskem roku, torej najkasneje do dneva razpisa lokalnih volitev, predvidoma sredi julija, ne bo imenovala volilne komisije za občino Ankaran in posebne volilne komisije za volitve predstavnika italijanske narodne skupnosti v občinskem svetu občine Ankaran, ju bo imenovala Državna volilna komisija. Volitve v Ankaranu jeseni vsekakor bodo," na vprašanje o mogočih pričakovanih zapletih odgovarja direktor DVK-ja Dušan Vučko.

Manjšinsko vprašanje za politične cilje?
Prav postopek izvolitve predstavnikov manjšine v občinski svet nove občine je jedro polemike, ki jo je v teh dneh sprožila italijanska narodna skupnost, češ da so v povezavi z izpeljavo volitev predstavnikov organov občine Ankaran pravne praznine. "Italijanska manjšina bi lahko tako ostala brez predstavnika v novem občinskem svetu občine Ankaran, kar bi posledično onemogočilo uresničevanje naših pravic," pravi predsednik Obalne samoupravne narodne skupnosti Italijanov in podžupan občine Koper Alberto Scheriani.

"Ne obstaja nobena pravna praznina. V preteklosti smo že imeli več primerov občin, v katerih živijo narodne manjšine. Imamo veliko izkušenj in postopki so bili doslej vedno izpeljani brez zapletov," poudarja vodja službe za lokalno samoupravo Roman Lavtar.

Manjšina sicer ustanovitvi nove občine do zdaj nikoli ni nasprotovala in je v Ankaranu celo ustanovila svoje združenje. Številni zato v ozadju vnovičnega izpostavljanja te problematike vidijo Popovičeve poskuse blokade volitev. V času, ko je o novi občini odločalo ustavno sodišče, je igral prav na karto, da bodo v novi občini okrnjene pravice italijanske narodne skupnosti. Kršenje pravic manjšini bi lahko bil argument proti volitvam. Če bi te padle, ustanovitev občine Ankaran ni mogoča.

Strmčnik: Zloraba manjšine v politične namene je nizkotno dejanje
"Vsaka bojazen italijanske narodne skupnosti glede korektne izpeljave njihovega predstavnika v svet občine Ankaran je neutemeljena. Izkoriščanje položaja in stiske številčno šibkejših ali poskusi zlorabe narodnostnega vprašanja s strani katere koli politične opcije pa so nedopustna in sprevržena ravnanja, ki jih v Ankaranu nikoli ne bomo dopustili," pravi predsednik KS-ja Ankaran - občine Ankaran v konstituiranju Gregor Strmčnik, ki poudarja, da bodo imeli v Ankaranu še naprej izreden posluh za pravice narodne manjšine.

"Ankaran nima šans"
Da bi Popovič rad na vsak način preprečil volitve, dokazuje tudi njegovo sklicevanje na zakon Ivana Vogrina o ukinitvi občine Ankaran. Na sestanku je zbrane prepričeval, da se z volitvami v Ankaranu nič ne mudi, da Ankaran tako ali tako nima možnosti, da je treba prej razčistiti okoliščine, da je tudi na ustavnem sodišču ozračje v zvezi z Ankaranom drugačno, spremembo pa bi lahko prinesel tudi Vogrinov vloženi zakon. Zaradi protestnega odhoda ni mogel slišati, da vloženi zakon nima pravnega učinka, saj so pravni red lahko le že sprejeti zakoni in odločitev ustavnega sodišča, ter da zato jeseni volitve v Ankaranu bodo.

Ukrepi DVK-ja do zdaj niso bili potrebni
"Upam, da bo v Kopru prevladal razum in da bodo tisti, ki morajo po zakonu ustanoviti volilno komisijo za Ankaran, to tudi storili, pa če jim je to prav ali ne," pravi direktor Državne volilne komisije Dušan Vučko. Da bi komisije imenoval DVK, se še ni zgodilo, pravi, saj so povsod, kjer je iz ene nastalo več občin, spoštovali zakone.

Na koprsko občino smo naslovili vprašanje, kdaj namerava mestni svet imenovati volilno komisijo za ankaransko občino. Na odgovore še čakamo.

Eugenija Carl, TV Slovenija