Načrti za oživitev Vonarskega jezera so znani, tudi finančna vrednost projekta je jasna, za vnovično ojezeritev in vzpostavitev turističnih kapacitet bi v Obsotelju potrebovali 12,5 milijona evrov. Foto: Občina Rogaška Slatina
Načrti za oživitev Vonarskega jezera so znani, tudi finančna vrednost projekta je jasna, za vnovično ojezeritev in vzpostavitev turističnih kapacitet bi v Obsotelju potrebovali 12,5 milijona evrov. Foto: Občina Rogaška Slatina
Vonarsko jezero
Gospodarski minister Zdravko Počivalšek ojezeritev obljublja do konca mandata te vlade. Foto: Občina Rogaška Slatina

Načrti za oživitev Vonarskega jezera so znani, tudi finančna vrednost projekta je jasna, za vnovično ojezeritev in vzpostavitev turističnih kapacitet bi v Obsotelju potrebovali 12,5 milijona evrov. "Celoten projekt smo razdelili na dva dela. Leta 2008 smo se s takratnim ministrom dogovorili, da bi bila ureditev pregrade, ki je pomemben objekt za celotno državo za zagotavljanje visokovodnega vala, in območje, kjer bi bila ponovno voda, v pristojnosti ministrstva. To je ocenjeno na 6,5 milijona evrov. Za tako imenovani turistični del, namenjen športu in rekreaciji, pa bi lokalne skupnosti namenile še šest milijonov evrov," je finančno plat projekta pojasnil slatinski župan Branko Kidrič.

Če je finančni vložek, ki bi bil potreben za oživitev jezera, znan, pa je za zdaj veliko manj odgovorov na vprašanje o tem, kdaj bi se projekt oživitve lahko začel izvajati na terenu. "Na to ne moremo natančno odgovoriti. Leta 2005 smo že imeli idejno zasnovo, a potem smo morali program spremeniti, saj ministrstvo za kmetijstvo ne dovoli spremembe statusa kmetijskih zemljišč za celoten projekt. Tako je zdaj začetek razvoja turizma omejen na eno lokacijo na tem območju, pozneje pa lahko to dopolnjujemo," je še pojasnil Kidrič, ki dodaja, da bo zdaj ključna tudi odločitev okoljskega ministrstva o tem, katero koto ojezeritve bo dovolilo.

Če bo nadmorska višina ojezeritve manj kot 204 metre, Rogaška Slatina izpade iz projekta, saj je jezero praktično ne bo doseglo, a župan Podčetrtka Peter Misja verjame v drugačno odločitev. "Jaz verjamem, da bomo skupaj dobili koto 204, če ne, pa moramo mi tudi zaradi protipoplavne zaščite projekt nadaljevati," je pojasnil Misja, ki tako kot njegov slatinski kolega upa, da bo odločitev ministrstva znana v najkrajšem mogočem času.

"Deset let že trajajo vsa ta dogovarjanja s strokovnimi službami. In zdaj pričakovati, da bom rekla, v kakšnem roku bodo dobili odgovor, ni realno," pa je županom pojasnila okoljska ministrica Irena Majcen, ki pa kljub temu kot pozitivno izpostavlja že dejstvo, da se obe občini strinjata s koto 204.

Počivalšek ojezeritev obljublja do konca mandata te vlade
Veliko neposrednejši glede izvedbe projekta je gospodarski minister, sicer domačin Zdravko Počivalšek. Ojezeritev obljublja do konca mandata te vlade. "Zdaj smo določili probleme, ki so še pred nami, in verjamem, da bomo jezero kmalu ojezerili. To pa zato, ker smo vsi prepoznali potrebo po tem, da bi se lahko Rogaška Slatina in Podčetrtek v tem delu povezala in omogočila dodaten razvoj. Če k temu dodamo še hrvaško stran, verjamem, da bo tu nastal najmočnejši turistični kontinentalni center v obeh državah," je optimističen Počivalšek, ki je ob tem opozoril, da oba kraja že zdaj ustvarita 350.000 prenočitev. To po njegovem mnenju pomeni, da bo Vonarsko jezero predvsem dodatna ponudba, ki bi ta nivo obiska lahko vzdrževala in ga tudi povečala.

Danijel Poslek, Radio Slovenija