Gibanje 29. oktober je pred nogometno tekmo pripravilo shod v podporo Palestincem. Foto: BoBo
Gibanje 29. oktober je pred nogometno tekmo pripravilo shod v podporo Palestincem. Foto: BoBo
Shod v podporo Palestincem, 30. 7. 2014, Maribor
"Mislim, da se svet z dvojnimi merili obrača na probleme in grozote, ki se tam dogajajo. Prav ti, ki povzročajo te grozote, so bili sami žrtve tega pred 70 leti, in zdi se mi grozno, da to zdaj počnejo drugemu narodu," je poudaril eden izmed protestnikov. Foto: BoBo


Na Trgu generala Maistra se je zbralo več kot 50 ljudi s transparenti in mirno zahtevalo ustavitev morije v Gazi, je poročala Slovenska tiskovna agencija.

K shodu je prek spletnih družbenih omrežij pozvalo Gibanje 29. oktober. Za protest so se po besedah Gregorja Stamejčiča odločili, "ker ljudje ne moremo več gledati, kaj se dogaja v Gazi". "Pod pretvezo neke obrambe indiskriminatorno pobijajo zdaj že dobesedno na tisoče ljudi," je dodal in poudaril, da so večina umrlih nedolžni civilisti. "Ker se ne moremo sprijazniti z indiferenco, ki vlada v svetu glede tega, smo se odločili priti in pokazati, da ne moremo mirno tega gledati," je dodal.

"Mislim, da se svet z dvojnimi merili obrača na probleme in grozote, ki se tam dogajajo. Prav ti, ki povzročajo te grozote, so bili sami žrtve tega pred 70 leti, in zdi se mi grozno, da to zdaj počnejo drugemu narodu," je poudaril eden izmed protestnikov.

Odvzem vseh zastav in transparentov navijačem?
Mariborski nogometaši so se v sredo zvečer v Ljudskem vrtu pomerili z Maccabijem iz Tel Aviva, dogodek pa velja za tekmo visokega tveganja s poostrenimi varnostnimi ukrepi.

V NK-ju Maribor so poudarili, da takšna tekmovanja niso prostor za izražanje političnih prepričanj, prav tako ne za kakršno koli izražanje politične, verske ali rasne nestrpnosti. Vsakršno kršenje zahtev o ničelni toleranci bo imelo resne posledice, so sporočili. "Po neuradnih informacijah pa bodo navijačem ob vstopu odvzeli vse zastave in transparente," je poročala Televizija Slovenija.

Organizatorji shoda namreč pozivajo k angažiranosti tudi na stadionu samem: "Da bo čim več palestinskih zastav, da bodo izraelski igralci dejansko bombardirani s palestinskimi zastavami, ki jih tako sovražijo, da jih bo to zagotovo dekoncentriralo," je za televizijo dejal aktivist Sanjin Jašar.

Šesterici globa zaradi papirnatih zastav
Na samem stadionu med tekmo nato ni bilo videti ne pravih protestnih platkatov, ne zastav v podporo Palestincem. Na zahodni tribuni je skupina 6 gledalcev za par minut pred obraza dvignila na papir narisane palestinske zastave, jih po opozorilu varnostnikov umaknila in jih izročila, a kljub temu jih je policija med polčasom odpeljala in izrekla globo zaradi motenja javnega shoda v višini 250 evrov po osebi. Na prazni gostujoči severni tribuni je bila zbrana skupinica 11 Izraelcov, ki je vseskozi podpirala svoje moštvo z izraelsko zastavo. Več o dogodku, ki mu je bil med tekmo priča MMC, boste lahko prebrali v četrtek.