Napad na tržnico v soseski Šedžaija v Gazi se je zgodil v času, ko je tam nakupovalo na stotine Palestincev. Foto: Reuters
Napad na tržnico v soseski Šedžaija v Gazi se je zgodil v času, ko je tam nakupovalo na stotine Palestincev. Foto: Reuters
Gaza
Izraelska vojska je prekinila napade za štiri ure. Foto: Reuters
Šola ZN-ja v Gazi
Izraelska vojska je zgodaj zjutraj s tanki obstreljevala šolo Združenih narodov v Gazi. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
V Gazi napadi tudi v času premirja

Da je Izrael odobril humanitarno prekinitev ognja, ki naj bi začela veljati ob 15. uri po srednjeevropskem času, je sporočila tiskovna predstavnica izraelske vojske. Ob tem je opozorila, naj se ljudje v tem času ne vračajo na območja, ki so jih predtem izpraznili, in poudarila, da se prekinitev ognja ne nanaša na vojake, ki na območju Gaze uničujejo podzemne predore palestinskega gibanja Hamas. Izraelska vojska je sporočila, da je doslej odkrila 45 podzemnih predorov, ameriške obveščevalne službe pa naj bi s pomočjo satelitskih posnetkov odkrile 60 predorov.

Med prekinitvijo ognja je Izrael izvedel napad na tržnico v bližini mesta Gaza, kjer je umrlo 15 ljudi, najmanj 160 pa je bilo ranjenih. Eksplozija je odjeknila na tržnici s sadjem in zelenjavo v soseski Šedžaija, kjer je takrat nakupovalo na stotine Palestincev. Palestinski zdravstveni viri so predtem poročali tudi o izraelskem letalskem napadu, ki je zahteval sedem življenj v Han Junisu.

Hamas je izraelsko razglasitev prekinitve ognja zavrnil in jo označil kot popolnoma nepomemben propagandni trik. Hamasov tiskovni predstavnik Sami Abu Zuhri je ob tem dejal, da gre za "izkoriščanje medijev, ki nima nobene vrednosti", saj ne velja za nemirna območja ob meji, tako da ranjenih od tam ne bodo mogli prepeljati. Po oceni tujih dopisnikov na terenu se ljudje na območju Gaze sploh niso zavedali, da naj bi veljalo štiriurno premirje.

Mohamed Deif: Dokler bo zapora Gaze, ne bo miru
V torek zvečer se je po dolgem času, več kot 20 mesecih, v petminutnem zvočnem posnetku, objavljenem na Hamasovi televiziji Al Aksa, oglasil vodja Hamasovega oboroženega krila, Brigad Ezedina Al Kasama, Mohamed Deif in zatrdil, da prekinitve ognja ne bo, dokler ne bo odpravljena zapora območja Gaze. Izraelski vojski, tudi kopenskim silam, ki v Gazi uničujejo predore, je sporočil, da jim ne bo uspelo doseči tega, kar pred njimi ni uspelo izraelskima letalstvu in topništvu.

"Svoje vojake pošiljate v gotovo klavnico. Sionistična entiteta ne bo poznala varnosti, če palestinski narod ne bo živel v miru," je dejal Deif in nadaljeval, da se je ravnotežje moči obrnilo in je oboroženi palestinski upor v bitkah dokazal, da je močnejši od izraelske vojske.

Napad na dekliško šolo pod okriljem ZN-a
Že zjutraj je v obstreljevanju dekliške šole pod okriljem Združenih narodov umrlo najmanj 20 ljudi, 90 pa je bilo ranjenih. Izrael je šolo v begunskem taborišču Džalabija, v katero so se pred napadi zatekli številni Palestinci, s tanki napadel zgodaj zjutraj, ob pol šestih po krajevnem času. Bolnišnični viri poročajo o 20 mrtvih, predstavniki ZN-a pa o 16 žrtvah.

Otroci so ubiti, ranjeni, pohabljeni, opečeni ...
Števec števila žrtev se je na strani Palestincev tako povzpel že na več kot 1.300 mrtvih, ubitih pa je bilo tudi 56 izraelskih vojakov. Organizacije za človekove pravice opozarjajo na vse več smrtnih žrtev med otroki. Unicef je sporočil, da je v izraelskem obstreljevanju območja Gaze doslej umrlo najmanj 239 otrok - 157 dečkov in 82 deklic -, starih od tri mesece do 17 let, pri čemer je bilo 166 otrok mlajših od 12 let. 29 odstotkov vseh žrtev je civilistov, so še opozorili v Unicefu. Predstavnica Unicefa Pernille Ironside je poudarila: "Otroci so ubiti, ranjeni, pohabljeni in opečeni, poleg tega pa še prestrašeni, kar bo pustilo globoke posledice."

Pred novo prekinitvijo sovražnosti?
O začasni prekinitvi ognja se bo v Kairu pogovarjala palestinska delegacija, potem ko je v 24-urno prekinitev sovražnosti po pogovoru s palestinskim predsednikom Mahmudom Abasom privolil tudi Hamas, Izraelci pa predloga za zdaj še niso komentirali.

Erjavec poziva k prekinitvi ognja
Minister za zunanje zadeve, ki opravlja tekoče posle, Karl Erjavec je na družbenem omrežju Twitter zapisal, da je zgrožen nad številom žrtev med civilisti v Gazi, in pozval k čimprejšnji prekinitvi ognja. "Napadi na šole in bolnišnice so nesprejemljivi. Dogovor o prekinitvi ognja mora biti prva prioriteta," je zapisal.

V Gazi napadi tudi v času premirja