Koprski župan naj bi se naokoli prevažal z vozilom,  ki ustreza pogojem v nedavno objavljenem razpis za nabavo vozila z
Koprski župan naj bi se naokoli prevažal z vozilom, ki ustreza pogojem v nedavno objavljenem razpis za nabavo vozila z "nizkimi emisijami". Foto: BoBo
Popovič ima rad prestiž

Mestna občina Koper (MOK) je po poročanju Žurnala 24 objavila razpis za najem do štiri leta starega avtomobila, ki bi ga na občini uporabljali za protokol in službene poti župana.

"Mestna občina Koper je ena največjih v Sloveniji, v katero prihajajo številni visoki gostje. V ta namen potrebujemo protokolarno vozilo, ki bi ga uporabljali tudi za potrebe službenih poti. Z njim bi se vozil tudi župan Boris Popovič," so odgovorili na MOK-u.

Za najem rabljenega vozila pa naj bi se odločili, ker se želijo obnašati varčno na vseh področjih, iz tega razloga pa so se tudi odločili za operativni najem vozila z nizkimi emisijami. Vendar v razpisnih pogojih zahtevajo tudi osemvaljni motor, 20-palčna platišča, maso med 1.950 in 2.070 kilogrami, sedemstopenjski menjalnik …

Po Žurnalovih ugotovitvah pogoje v celoti izpolnjuje le audi A8 aktualne generacije (Typ 4H). Mercedes-benz razreda S naj bi bil nekaj centimetrov predolg, BMW serije 7 nima ustreznega osemvaljnega dizla, športni porsche panamera pa ima tudi le šest valjev, čeprav je precej varčnejši, jaguar XJ, lexus LS in maseratti quattroporte imajo le bencinske motorje.

Na MOK-u pa pojasnjujejo, da so pri pripravi tehnične dokumentacije kot naročnik preverili stanje na avtomobilskem trgu in ugotovili, da splošnim tehničnim specifikacijam sicer ustreza več vozil.

Audi A8 že v garaži koprske občine?
Na medijsko poročanje o razpisu za nov avto MOK-a so se odzvali v stranki slovenske Istre - Oljka, kjer opozarjajo, da se koprski župan Boris Popovič že kar nekaj časa na okoli prevaža prav z vozilom, o katerem poročajo mediji, in sicer v družbi voznika Mestne občine Koper.

"Da gre dejansko za avtomobil, ki se natančno ujema s pogoji iz javnega naročila, priča tudi 'naključna' okoliščina, da je vozilo, s katerim se prevaža Popovič, že predelano in ima med drugim tudi izvenserijska platišča v izmeri 20, kot so zapisana v javnem naročilu. Ta sicer predpisuje tako rekoč vse značilnosti avtomobila, ki ga Popovič že uporablja, zato nas čudi, da ni Mestna občina Koper v javnem naročilu 'zaradi transparentnosti' navedla še registrskih tablic tega avtomobila, ki so LJ SR 509," so razkrili v Oljki.

Spomnili so tudi, da trenutno na koprskem okrožnem sodišču poteka kazenska obravnava zoper koprskega župana Popoviča in direktorico občinske uprave Sabino Mozetič zaradi sumov zlorabe položaja pri prilagajanju javnega razpisa za prodajo nekdanjih občinskih parcel na Serminu že znanemu kupcu.

Ob tem poudarjajo, da ne želijo, da bi nabava "varčnega" vozila v vrednosti 120 tisoč evrov temeljila na prirejenem razpisu. Od koprskega župana Popoviča in MOK-a pa zahtevajo, da nemudoma prekinejo vse dejavnosti, ki so vezane na nabavo luksuznih avtomobilov, ker gre za nepotreben in potraten strošek, ki bi šel spet v breme koprskih občanov, ki niso več zmožni izpolnjevati liste županovih želja.

Popovič ima rad prestiž