Popovič bo moral znova pred sodišče. Foto: BoBo
Popovič bo moral znova pred sodišče. Foto: BoBo
Popovič znova na zatožno klop

Nacionalni preiskovalni urad je že junija 2010 opravil več hišnih preiskav in iz prostorov koprske občine odnesel zajeten kup dokumentov. Obstajajo sumi, da je občina Koper nezakonito trgovala pri prodaji več zemljišč. Občina je namreč 100 tisoč kvadratnih metrov veliko parcelo na Srminu spomladi 2007 ponudila na javnem zbiranju ponudb, ki se, tako tožilstvo, izkaže za pesek v oči.

Kupec je moral biti lastnik sosednjih parcel
Razpis je namreč vseboval pogoj, da lahko parcelo dobi samo tisti, ki bo dokazal, da je lastnik sosednjih parcel. To pa je lahko bilo samo podjetje Serming, ki je stična zemljišča v preteklosti dobilo z dvomljivimi menjalnimi posli z občino. Pogoj o lastništvu se je pojavil po sestanku župana z vpletenimi, takoj zatem pa ga je, dokazujejo tožilci z zaseženo elektronsko pošto, direktorica občinske uprave Sabina Mozetič poslala predstojnici urada za nepremičnine z zahtevo, naj ga vnese v razpis.

Da ni bilo vse zakonito, tožilstvu dokazuje tudi to, da se je - in to po neverjetno ugodni ceni - prodajalo zemljišče, ki sploh še ni bilo v evidenci geodetske uprave. Če se je parcelacija zemljišč končala šele decembra, kako je lahko občina parcelno številko zemljišča vpisala v razpis, objavljen marca?

Podjetje je vedelo, da bo dobilo parcelo
Podjetje Serming, tako tožilstvo, je vedelo, da bo dobilo zemljišče. Kako bi sicer že tri dni pred odpiranjem prispelih ponudb, z Volksbanko sklenilo kreditno pogodbo za nakup točno tiste parcele, in to za šest milijonov evrov, kolikor je bila izklicna cena.

Sermingu na roko naj bi šel tudi cenilec Rajko Srednik. Zemljišče je bilo podcenjeno, s tem je Popovič Sermingu omogočil za štiri milijone in pol evrov protipravne premoženjske koristi, piše v obtožbi. Prav za toliko je oškodovana občina, zato je sodišče Sermingu blokiralo premoženje.

Grozi jim do osem let zapora
Pravnomočna obtožnica zato županu Borisu Popoviču očita zlorabo položaja. Za pomoč pri zlorabi položaja sta obtožena tudi direktorica občinske uprave Sabina Mozetič in sodni cenilec Rajko Srednik. Popovič in Mozetičeva obtožb ne želita komentirati, Srednik pa pravi, da je sledil takratnim cenam zemljišč. Trojici grozi do osem let zapora. Popovič se na imuniteto državnega svetnika v tem primeru ne bo mogel sklicevati, saj mu je DS ni podelil.

Iz Kopra Eugenija Carl

Popovič znova na zatožno klop