Kitajci bodo leteli v Maribor in ne na Brnik. Foto: BoBo
Kitajci bodo leteli v Maribor in ne na Brnik. Foto: BoBo
Pogled na Maribor iz Pohorja
Kdo bo plačal za zahodno mariborsko obvoznico? Foto: Ana Svenšek

Mariborski župan Andrej Fištravec se je v okviru vladnega obiska sešel z ministroma za infrastrukturo in finance Petrom Gašperšičem in Dušanom Mramorjem.
Po besedah Gašperšiča si država prizadeva za razvoj letališča Edvarda Rusjana, saj so v pretekli finančni perspektivi vanj že vložili 15 milijonov evrov. Kot ključno vidijo zagotovitev dolgoročne upravljavske pogodbe, razpis zanjo pa naj bi bil pripravljen in objavljen še do junija letos. Na ministrstvu računajo, da naj bi bil tudi končni izbor upravljavca končan še letos.

Glede državnega prostorskega načrta, zadeve so sicer šele v začetni fazi, naj bi vlada sklep sprejela sredi leta, dokument pa po srednjeročnem načrtu šele v letu 2020.

Večno vprašanje: kako plačati?
V zvezi z zahodno mariborsko obvoznico je Gašperšič dejal, da v kratkem pričakuje vladno odločitev o najprimernejši varianti, dve do tri leta pa bi nato čakali še na izdelavo projektne dokumentacije in pridobitev gradbenega dovoljenja. Nato je tu še vprašanje, kje dobiti denar.

Na ministrstvu si bodo prizadevali tudi za čimprejšnje končanje izdaje homologacije za mala električna vozila, za katera je zainteresiran kitajski vlagatelj.

Pretehtati bo treba metodologijo
Finančni minister Mramor se je z županom pogovarjal predvsem o financiranju mestnih občin, kjer po njegovih besedah opažajo, da je treba na novo proučiti utež, ki jo ima v izračunu financiranja število prebivalcev, pa tudi glede izdatkov za tiste naložbe, ki pomenijo infrastrukturno podporo celotni regiji.

Ob tem so govorili tudi o privabljanju tujih vlagateljev v mesto, kar sicer velja za vso državo. Pri tem se je odprlo vprašanje o tem, ali spodbude za neposredne tuje naložbe lahko tekmujejo s spodbudami v Sloveniji konkurenčnih državah.

V tej zvezi je Fištravec odprl tudi vprašanje nepremičnin, ki bi jih občine želele vlagateljem ponuditi pod bolj ugodnimi pogoji, Mramor pa je dejal, da pri tem lahko trčimo ob težavo državnih pomoči, zato se je zavezal, da bodo proučili, kaj je na tem področju mogoče urediti znotraj evropske zakonodaje.

Fištravec je bil ob tem vesel napovedi, da bodo po podpisanem sporazumu o vzpostavitvi letalske linije med Slovenijo in Kitajsko, letala pristajala na mariborskem letališču.

Župani razočarani nad obiskom vlade
Župani razočarani nad obiskom vlade