Foto: BoBo/Borut Živulović
Foto: BoBo/Borut Živulović

Pred zgradbo Večera na Ulici slovenske osamosvojitve, kjer ustvarjajo že vse od leta 1962 in od koder naj bi se kmalu morali preseliti v stavbo Galerija Gosposka, so prišli svoje nestrinjanje z odločitvijo lastnikov izraziti novinarji Večera, številni drugi novinarski kolegi, predstavniki s kulturnega, znanstvenega, humanitarnega in drugih področij ter nekateri povsem običajni meščani in dolgoletni bralci.

Kot je povedal odgovorni urednik Večera Matija Stepišnik, bo njihov časopis leta 2025 dopolnil 80 let, v sedanji hiši pa je novinarstvo doma 61 let. "Nastala je prav zato, da bi v središču Maribora predstavljali hrbtenico javnosti, od slovenske samostojnosti pa tudi, da bi skrbeli za demokratično in mentalno kondicijo mesta in družbe," je dejal.

"Zdaj nas selijo k županu, nosilcu politične moči, k tistemu, ki smo ga dolžni nadzirati, mu zastavljati vprašanja in nastavljati ogledalo. Takšen projekt je za novinarski kolektiv in vse zaposlene poguben, saj bo nepovratno zasadil dvom v vse, nad čemer mora novinarstvo temeljiti," je dodal Stepišnik.

Lastnikom in poslovodstvu Večera je skupaj z ostalimi zaposlenimi sporočil, naj Večer ostane tam, kjer je doma. To po njegovem ne bo nikogaršnji poraz, pač pa le minimalno sporočilo, da želimo, da časopis ostane in dela naprej, kar mora, je dodal.

Na protest je prišel tudi novi predsednik Društva novinarjev Slovenije Gašper Andrinek, ki je povedal, da podpirajo uredništvo Večera pri nasprotovanju sporni selitvi. Takšna poteza namreč kaže na popolno nerazumevanje novinarskega poklica, katerega ključna prvina je integriteta.

"Si predstavljate, da bi novinar, ki pokriva notranjo politiko, imel pisarno v vladni palači. Verjetno ne bi bilo nikogar, ki bi zaupal, da je neodvisen, četudi bi delal povsem profesionalno," je dejal Andrinek.

Na protestnem shodu so Večerovce podprli tudi nekateri znani Mariborčani, med drugim zgodovinarka Mateja Ratej, direktor Narodnega doma Maribor Vladimir Rukavina, igralka Minca Lorenci, humanitarec Boris Krabonja, najbolj oster med vsemi pa je bil filozof in kritični opazovalec slovenske medijske krajine Boris Vezjak, ki je svoj nagovor naslovil neposredno na lastnike Večera in mariborskega župana, ki očitno ne želijo razumeti, da mediji niso posel kar tako. Vprašal se je, zakaj prvi želijo medijsko hišo preseliti zaradi pičlih 30.000 evrov prihranka in ali nimajo nemara za bregom še kaj drugega.

"Je res težko razumeti, da obstaja konflikt interesa med vami in novinarji, ki morajo poročati o vas? Si res ne želite, da bi obveljali za poštenega župana, o katerem morajo Večerovci poročati kritično? Imate kaj za bregom?," je vprašal mariborskega župana.

Protestni shod tudi pred RTV Slovenija

Protest v podporo kolektivu Večera je potekal tudi pred vhodom v RTV Slovenija.

"Neodvisno novinarstvo je temelj vsake demokratične družbe. Odločitev o selitvi uredništva Večera v stavbo, katere lastnik je župan, s tem pa uredništvo dati pod okrilje županovega lastništva, je – milo rečeno – sprevržena. Županu so namreč mediji dolžni gledati pod prste," so zapisali v aktivih RTV Slovenija in koordinaciji novinarskih sindikatov RTV Slovenija ter poudarili, da je nesprejemljivo, da je zaradi takšnih nepremičninskih operacij lastnikov uredništvo podvrženo političnim in ekonomskim pritiskom.

Kot so še poudarili, je Večer za lokalno skupnost, Štajersko, Pomurje, Koroško ter celotno Slovenijo časopis osrednjega pomena.

"Biti v najemnih prostorih tistega, o katerem poročaš, ker si to dolžan svojim naročnikom in bralcem ter ne nazadnje vsem volivcem, je pritisk – na novinarje, na njihovo avtonomijo, na novinarstvo. Na območjih, kjer so lokalni mediji pod takšnim pritiskom, se temelji demokracije krhajo, širijo se korupcija, družbena apatičnost in otopelost," so še opozorili v izjavi za javnost in dodali, da je to, kar doživlja Večer, še eden v vrsti dokazov, kako pomembno je, da imajo mediji odgovorne lastnike, in dokaz, kakšno škodo povzročajo medijskim organizacijam nestrateški lastniki, ki ne razumejo vloge medijev.

Selitev bi bila "nepopravljiv udarec za uredniško neodvisnost in kredibilnost"

Zaposleni v Večeru so prejšnji teden javnost opozorili, da je predlagana selitev Večera iz zdajšnje zgradbe, ki sta jo prejšnja lastnika pred časom prodala, v prostore, ki so v lasti župana, "absolutno nesprejemljiva", saj bi pomenila "nepopravljiv udarec za uredniško neodvisnost in kredibilnost".

Predstavnik zaposlenih Rok Kajzer je dejal, da bodo negativne posledice predlagane selitve za njihovo medijsko hišo bistveno večje od pričakovanega prihranka in zmanjšanja stroškov.

Selitev v prostore Galerije Gosposka je po njihovem mnenju nedopustna: prvič zato, ker je zgradba, v kateri deluje uredništvo Večera, neločljivo povezana z mariborsko in slovensko medijsko krajino, drugič pa zato, ker so prostori, v katere jih nameravajo preseliti, v lasti trenutnega župana Maribora Saše Arsenoviča.

Po spletu že nekaj dni poteka tudi podpisovanje peticije Za Večer! Proti selitvi, za avtonomijo novinarstva, s katero prav tako opozarjajo, da je selitev v prostore aktualnega nosilca politične moči nesprejemljiva.

"Večer je nacionalni, regionalni in lokalni medij in ima Maribor v svojem bistvu. Visoko profesionalni in neodvisni novinarji, ki pokrivamo teme v mestu, bi bili s selitvijo izpostavljeni dvomom o verodostojnosti, kar je nedopustno," so zapisali v peticiji, ki jo je doslej podpisalo že več kot 600 ljudi.

Župan Arsenovič: Selitev ni sporna

Mariborski župan Saša Arsenovič je na novinarski konferenci povedal, da je podpisovanje peticij in protestne shode v demokratični družbi treba pozdraviti, saj ima vsak pravico do svojega mnenja.

Dejstvo pa je, po njegovih besedah, da je časopisna hiša Večer vplivala na razvoj Maribora, vendar že nekaj let ni lastnica sedanjega objekta, in da se njen status zaradi tega v ničemer ne spreminja.

"Zdaj so bili najemniki pri osebi X, v prihodnje pa bodo najemniki pri osebi Y. Sicer gre res za nekoliko čudno situacijo, v kakršni še nismo bili, a tudi naš mandat je nekoliko drugačen, ker je politik nekdo, ki ni karierni politik iz študentskih časov, ampak nekdo, ki je v življenju že nekaj ustvaril," je dejal Arsenovič ter poudaril, da je Galerija Gosposka objekt, ki so ga obnovili že leta 2004 in ki je že od takrat namenjen oddajanju v poslovne namene. Po njegovem mnenju velja pravilo ponudbe in povpraševanja, in če sta bila na strani prihodnjih najemnikov izražena interes in želja po optimiziranju stroškov tudi za lažjo ohranitev poslovanja Večera, v tem ne vidi ničesar napačnega.

"Tudi doslej nisem vstopal ali kako drugače ravnal v katerih koli drugih prostorih svojih najemnikov, ki jih je bilo v 20 letih verjetno že več deset, med njimi tudi mednarodno priznana podjetja. Verjamem, da bodo novinarji pisali avtonomno in neodvisno še naprej, je pa treba ločiti kapital in upravljanje od zaposlitve," je dejal Arsenovič, ki meni, da vsak novinar zase najbolje ve, ali je avtonomen in neodvisen, pri tem pa prostor s tem, kaj piše in kako piše, nima nobene zveze.

Mariborčane je pozval, da v teh težkih časih za vse medije, postanejo naročniki, če to še niso, pri tem pa je prepričan, da se bodo o tem odločali na podlagi vsebin, ki jih pišejo novinarji, nikakor pa ne na podlagi tega, kje novinarji sedijo.

"Že zdaj sedijo v hiši, ki ni njihova, tako da sta ta peticija in shod vsaj tri ali štiri leta prepozna," je še dodal.

Na vprašanje, ali dejansko namerava vstopiti tudi v lastništvo Večera, je dejal, da je to nekaj podobnega kot v času govoric, da bo kupil gostinski objekt na desnem bregu Drave pri novi Splavarski brvi, medtem ko se je mesto o tem pogovarjalo, pa je hišo kupil avstrijski kapital. Zagotovil je, da nima namena postati lastnik Večera, in priznal, da je bila to ena od poslovnih priložnosti pred desetimi leti, ko sta z bratom prodala podjetje S. Oliver, a se zaradi nepoznavanja medijskega posla tega projekta raje nista lotila.

Protest proti selitvi Večera