Ekipa filma Osem krogov in pol bo med 10. in 25. avgustom snemala med Kaninom in Mangartom. Foto: Rožle Bregar
Ekipa filma Osem krogov in pol bo med 10. in 25. avgustom snemala med Kaninom in Mangartom. Foto: Rožle Bregar
Gregor Kresal
Alpinist in filmar Gregor Kresal je za film zbiral sredstva na platformi Indiegogo, prek katere je zbral deset odstotkov proračuna ameriškega dela filma. Za evropski del pa sredstva še zbira. Foto: RTV SLO

Filmska ekipa prve slovenske alpinistične psihodrame Osem krogov in pol se odpravlja v Bovec, kjer bo med 10. in 25. avgustom snemanje filma v slovenskih gorah, natančneje med Kaninom in Mangartom. Pozneje se bodo preselili še na ledenik Geant oziroma v ledeniški amfiteater Cirque Maudit pod Mont Blancom in nato še v Srbijo.

Dve ekipi na dveh celinah
V glavnih vlogah nastopata Joey Maida iz New Yorka in slovenska igralka Ana Roza Cimperman. Kresal je film posvetil spominu na Pavleta Kozjeka, enega najboljših alpinistov vseh časov.

Kot eno izmed posebnosti projekta pa izpostavlja to, da je razen jedra filmske ekipe, direktorja fotografije, tonskega mojstra in prvega asistenta kamere, moral zbrati ločeni skupini ustvarjalcev in pomočnikov, saj je projekt razdeljen na ameriški in evropski del. Pomagali so mu tudi strokovnjaki iz Avstralije, ZDA, Mehike, Brazilije, Kanade in s Tajvana.

Do dela sredstev za film prek množičnega financiranja
Alpinist in filmar Gregor Kresal, ki je pred nekaj leti posnel film Sfinga, je za tokratni 40-minutni film zbiral sredstva na platformi Indiegogo, prek katere je zbral deset odstotkov proračuna ameriškega dela filma.

Za evropski del pa sredstva še zbira. Režiser bo v Sloveniji ostal približno pol leta oziroma do konca projekta, nato pa se bo preselil nazaj v ZDA, kjer študira na filmski akademiji Davida Lyncha.