Aleksander Stopinšek je prvi preveslal reko Krko od izvira do izliva. Foto: Goran Rovan
Aleksander Stopinšek je prvi preveslal reko Krko od izvira do izliva. Foto: Goran Rovan
Zadnji kilometer etape na Čatežu sta ga spremljala člana kluba Supa Čateža Vid Oštrbenk in Simona Potočar. Foto: Goran Rovan
Aleks namerava prihodnje leto z desko preveslati Jadransko morje od Italije do Hrvaške. Foto: Goran Rovan
Na deski preveslal 94 km reke Krke

Potem ko je Aleksander Stopinšek včeraj zjutraj na izviru reke Krke v vasi Gradiček začel svoj dvodnevni projekt, ga je danes na izlivu Krke v Savo nekaj po 16. uri tudi sklenil. Tako je preveslal več kot 94 kilometrov. Prvi dan je veslal kar devet ur do Novega mesta vse do večera, danes pa je do izliva na Čatežu ob Savi potreboval še osem ur. Tudi danes se ozračje ni ogrelo, kljub temu je zadovoljen in brez poškodb dosegel svoj cilj.

Za projekt Krka 2014 se je Aleksander odločil, da bi pokazal, da se da tudi na slovenskih rekah uporabljati deske za daljše ture, in da bi za to obliko rekreacije navdušil še koga. Po koncu podviga pa je malce utrujen povedal: "Vesel sem, da sem dosegel svoj cilj, in to v teh ne najugodnejših vremenskih razmerah, saj so bile temperature le nekaj stopinj nad ničlo. Suha potapljaška obleka se je odlično obnesla in prepričan sem, da mi brez nje ne bi uspelo in bi se preveč podhladil. Seveda mi ni šlo za noben rekord, saj sem se veslanja z napihljivo desko lotil predvsem zaradi lepote Krke. Ta me je že prej zelo privlačila, zdaj ko sem jo spoznal v celoti, pa sem nad njo še toliko bolj navdušen. Narava je res enkratna, srečal sem veliko ptic, pa tudi nekaj začudenih domačinov, da ne govorim o gradovih in drugih stvareh, ki stojijo ob vodi. Očaran sem tudi nad Novim mestom, že prej pa me je seveda očarala Kostanjevica. Čeprav sem moral v teh dveh dneh mnogokrat desko prenašati prek pragov, se spuščati po slapovih in brzicah, kar je bilo kar naporno, mi je zdaj še bolj pri srcu in zagotovo se bom na Krko še večkrat vrnil, saj je zame res zelo mistična reka. Tudi zaradi prijaznih ljudi, ki so me bodrili, spremljali in pomagali izpeljati ta projekt."

Aleksander je Krko v spodnjem toku preveslal prej, kot je sprva načrtoval, saj je želel projekt končati še v dnevni svetlobi, čeprav so se na Špici, kot pravijo domačini izlivu Krke v Savo, ob njegovem prihodu že pojavljale meglice. Zadnji kilometer sta ga spremljala tudi dva člana Supa Čateža – Simona Potočar in Vid Oštrbenk. Oba sta njegovo akcijo pozdravila, Simona pa je priznala, da so nekaj podobnega že sami načrtovali. Vsekakor pa verjame, da se bodo lahko skupaj lotili še kakšne druge avanture. Aleksander je ves čas imel ob sebi tudi spremljevalno ekipo, ki je skrbela za hrano in pijačo, za dokumentiranje in tudi bodrenje. Na koncu je še priznal, da se je trikrat v Krki tudi okopal: "Dvakrat sem se okopal neprostovoljno, enkrat v Krški vasi pa iz čistega užitka, ko se je podvig bližal koncu. Sem pa še vedno pod adrenalinom, tako da še ne čutim prave utrujenosti, zagotovo pa bo ta prišla za mano, saj sem v zadnjih dveh dneh zaradi vsega tega tudi slabše spal. Vsekakor pa sem srečen, da sem se tega projekta lotil in ga sklenil. In priznam, da čeprav je videti Krka povsem nedolžna, še zdaleč ni takšna in skriva v sebi kar precej pasti. Še posebej, ker je marsikje zelo nizka, tako da je težko s smernikom in desko veslati po njej."

Za MMC Goran Rovan

Na deski preveslal 94 km reke Krke