Novi ptujski župan Miran Senčar priznava, da finančne razmere na občini niso najboljše. Foto: MMC RTV SLO
Novi ptujski župan Miran Senčar priznava, da finančne razmere na občini niso najboljše. Foto: MMC RTV SLO
Med naložbe, ki se bodo izvedle, spada tudi obnova dominikanskega samostana. Foto: ZAPS

Ptujski mestni svet je v ponedeljek v prvem branju prižgal zeleno luč za nadaljnji postopek sprejemanja proračuna za leto 2015. Na račun zakonsko naloženih nalog bodo najbolj trpele naložbe, ki jih bo za tretjino manj.

Med tistih nekaj omembe vrednih naložb so na Mestni občini Ptuj uvrstili nadaljevanje projektov obnove dominikanskega samostana in gradnje nove Osnovne šole Ljudevita Pivka ter energetske sanacije v osnovnih šolah in dokončanje podhoda pod Borovim.

Lotili se bodo tudi obnove podstrešja stavbe na Prešernovi ulici, nekaj denarja pa bodo namenili še vzdrževanju cest, obnovi javne razsvetljave, projektoma LIFE Drava ter odvajanje in čiščenje odpadnih vod na Ptujskem polju, pa tudi ureditvi parkirnih prostorov na Zadružnem trgu.

Še naprej zadolževanje
Ptujska občina se bo tudi v letu 2015 zadolževala. Namerava vzeti 353.000 evrov posojila za projekt odvajanja in čiščenja odpadne vode. Najstarejše slovensko mesto si sicer po izračunih občinske uprave lahko privošči okoli 1,9 milijona evrov visoko zadolženost.

Novi ptujski župan Miran Senčar priznava, da finančne razmere na občini niso najboljše, ob tem pa poudarja, da je njihova glavna naloga v letu 2015 dokončanje že začetih projektov. V nasprotnem primeru jim namreč grozi vračanje evropskega denarja. Ker razpise iz nove finančne perspektive pričakuje šele v drugi polovici leta, se bodo nanje dobro pripravili in se začeli še bolj povezovati znotraj regije.

Zmanjšali sofinanciranje javnih del
Zaradi finančnih razmer so na Ptuju zmanjšali sofinanciranje javnih del, niso jih pa v celoti črtali. Nekatere svetnike je ob tem zmotilo zvišanje sredstev za plače zaposlenih, saj naj bi na novo zaposlili štiri ljudi.

Senčar meni, da ima kot novi župan pravico na občino pripeljati nekaj svojih najožjih sodelavcev. Napovedal je, da bo najverjetneje kot poklicnega podžupana zaposlil svetnika svoje liste Gorazda Oreška, ki bo deloval na področju gospodarstva.