Miran Senčar je zatrdil, da ne gre za gonjo proti Bratuževi, temveč proti netransparentni porabi sredstev. Foto: MMC RTV SLO
Miran Senčar je zatrdil, da ne gre za gonjo proti Bratuževi, temveč proti netransparentni porabi sredstev. Foto: MMC RTV SLO

Direktorica ptujske mestne uprave Vlasta Stojak je ta teden župana Mirana Senčarja obvestila, da odstopa s svojega položaja, hkrati je podala odpoved delovnega razmerja. Med razlogi za takšno odločitev, ki je po njenih besedah nepreklicna, je navedla, da želi ostati zvesta svojim načelom, zato nekaterih županovih odločitev ne more izpolnjevati.

Tožba proti ptujskemu županu

Postopek je kot zasebna tožnica sprožila ravnateljica Vrtca Ptuj Božena Bratuž.
Senčar je na predobravnavnem naroku zavrnil priznanje krivde, zato se bo glavna obravnava začela 22. septembra.
Medtem ko župan in njegov odvetnik Andrej Turk po kratkem naroku niste želela dajati izjav, je Bratuževa, ki vrtec na Ptuju vodi že več kot tri desetletja, ob tem pa je še predsednica Skupnosti vrtcev Slovenije, dejala, da se v vsem svojem času zaradi dela ni nikoli znašla na sodišču, zadnji dve leti pa ima s tem in policijskimi preiskavami preveč dela.

Za kazenski pregon se je odločila zaradi Senčarjevih neresničnih in žaljivih izjav ter očitkov o domnevnih nepravilnostih pri vodenju vrtca. "Župan je vztrajno javno blatil moje dobro ime, me žalil in izrekel vrsto žaljivih obdolžitev. Nihče nima pravice drugega po krivem obdolžiti, kdor pa si jo vzame, bo pač za to odgovarjal," je dejala Bratuževa.

Bratuževa: Prekoračil je pooblastila
Kot je ob tem dodala, je župan z gonjo proti njej prekoračil svoja pooblastila. Nadzorni odbor občine je izvedel nadzor nad delom vrtca, a njenega 160 strani dolgega odzivnega poročila ni upošteval. Namesto tega jo je prijavil policiji, inšpekciji, tožilstvu in sodišču, pa do zdaj noben nadzor in preiskava nista pokazala nepravilnosti, je še spomnila Bratuževa.

Ptujski župan je aprila sicer zatrdil, da ne gre za gonjo proti Bratuževi, ampak proti netransparentni porabi sredstev in negospodarnemu ravnanju. Tožilstvo je sicer že pred časom zavrglo njegovo kazensko ovadbo, zato so na mestni občini poskušali še z zahtevo za sodno preiskavo, ki pa jo je sodišče zaradi pomanjkanja dokazov prav tako zavrnilo.

Senčar predlaga številne dokaze
Da bi dokazal svoj prav, je Senčarjeva obramba za glavno obravnavo predlagala preučitev poročila nadzornega odbora ter zaslišanje članov, ki so nadzor izvedli, vpogled v kazensko ovadbo ter še v spise delovnega sodišča dveh zaposlenih, ki sta Bratuževi očitali mobing ter bili po mnenju obrambe nezakonito razrešeni z njunih položajev pomočnic ravnateljice.

Ob tem je obramba predlagala zaslišanje Bratuževe, kar je sicer že pred tem predlagal tudi njen odvetnik Igor Majnik, s katerim je Senčar zaradi majskega fizičnega obračuna prav tako v sporu. Tožeča stran je predlagala še zaslišanje Senčarja, vrsto dokumentov, danes pa še dodatno tudi vpogled v odzivno poročilo ravnateljice na poročilo nadzornega odbora. Prav tako bodo kot priče povabili tri sodelavke v vrtcu, ki bodo pojasnile, kakšno vzdušje vlada v delovnem kolektivu.Direktorica ptujske mestne uprave Vlasta Stojak je ta teden župana Mirana Senčarja obvestila, da odstopa s svojega položaja, hkrati je podala odpoved delovnega razmerja. Med razlogi za takšno odločitev, ki je po njenih besedah nepreklicna, je navedla, da želi ostati zvesta svojim načelom, zato nekaterih županovih odločitev ne more izpolnjevati.

Tožba proti ptujskemu županu