V Dobovi se zberejo tako tradicionalni pustni liki kot priložnostne pustne skupine iz vse Slovenije. Foto: Goran Rovan
V Dobovi se zberejo tako tradicionalni pustni liki kot priložnostne pustne skupine iz vse Slovenije. Foto: Goran Rovan
Obrški prutarji so avtohtona maska z Obreža. Foto: Goran Rovan
V Dobovi so se poslovili od pusta

Pustni veseljaki očitno niso dobro opravili svojega dela, saj se zima še kar ne da. Zato so imeli v Dobovi, na mednarodnem pustnem karnevalu, svoj popravni izpit in so se zbrali, da bi s skupnimi močmi pregnali mraz in priklicali sonce. Že v naslednjih dneh bomo videli, ali so bili tokrat kaj uspešnejši. Ob tem je treba povedati, da v Dobovi nimajo pusta, ampak Fašjenk, ker vztrajajo že vrsto let, se lahko pohvalijo, da so tudi člani Združenja evropskih karnevalskih mest.

Obrški prutarji, dornavski cigani, koranti s Hajdine, pust mozirski, cerkniški butalci, šoštanjski koši, šjme iz Vrbova, Prforcenhaus iz Kostanjevice na Krki. To je le nekaj tradicionalnih mask, ki so se tudi letos udeležile karnevala. Poleg njih je prišla še vrsta drugih - piratov, Indijancev, Chaplinov, črnskih džezerjev, lovcev, vremenskih hišic, kuharjev, čebelic, stevardes, sadja in drugih pustnih skupin.

Letos skorajda ni bilo maske, ki bi jo lahko povezali s politiko, kar je zagotovo pokazatelj, da nam gre res slabo. A vseeno še ni za obupati. Seveda pa so pustni veseljaki na Fašjenkovi povorki z veseljem odganjali tudi muhasto zimo. Vremenkoti in spomladanske rožice iz Leskovca pri Krškem so ob tem pripravili tudi pesmico, katere del se glasi: "Smo družina veselih ljudi, ki se jim nikoli domov ne mudi, čeprav pa vreme nas jezi, spijemo še dva ali pa tri."

Za MMC Goran Rovan

V Dobovi so se poslovili od pusta