V normalnih okoliščinah v Dragonji odpadno embalažo skladiščijo v leseni ogradi (na sliki obkrožena z rdečo). Zdaj je odpadnega materiala pri njih vsaj za deset takih ograd. Foto: Okolje Piran
V normalnih okoliščinah v Dragonji odpadno embalažo skladiščijo v leseni ogradi (na sliki obkrožena z rdečo). Zdaj je odpadnega materiala pri njih vsaj za deset takih ograd. Foto: Okolje Piran
Razmere zaradi neprevzete odpadne mešane embalaže so se oktobra zaostrile tudi na Primorskem. Slika je simbolična. Foto: Radio Maribor

V zbirnem centru Dragonja v piranski občini bo kmalu zapolnjen tudi dodatni prostor, ki so ga namenili embalaži. Podobno je v Ajdovščini. Vsa primorska komunalna podjetja opozarjajo, da je treba ukrepati takoj. Sicer se lahko zgodi, da kmalu ne bodo več mogli odvažati odpadkov iz naselij.

V zbirnem centru Dragonja je 150 ton neprevzete odpadne embalaže, pojasnjuje predstavnica za stike z javnostmi Sandra Martinčič Loboda. "To močno presega naše kapacitete, vsaj za desetkrat, in upamo, da se bo čim prej kaj zgodilo, da bomo to embalažo lahko predali naprej."

Če se to ne bo zgodilo, bo center Dragonja do konca leta imel 400 ton teh odpadkov. To pa pomeni, da bi kupi embalaže lahko začeli ostajati tudi v zabojnikih na ekoloških otokih. A se bodo temu z različnimi rešitvami poskušali izogniti, pravi Loboda. "Ne moremo si dovoliti drugega Neaplja pri nas." Tudi zato prebivalce pozivajo, naj ne kupujejo vode v plastenkah, naj embalažo stiskajo in naj omejijo število plastičnih sveč na grobovih.

Razmere so pereče tudi v Ajdovščini, kjer se je nakopičilo 80 ton neprevzete embalaže in 9 ton odpadnih sveč. V prihodnjih dneh bo z embalažo zapolnjen dodaten prostor za skladiščenje, pojasnjuje direktor ajdovskega komunalnega podjetja Egon Stopar. "Pri nas imamo težave z burjo, tudi te stvari smo morali urediti. Take količine so problem in stanje je treba urgentno rešiti."

Tolminska komunala v zbirnem centru Volče skorajda nima neprevzete embalaže, saj imajo omejene možnosti skladiščenja, nam je povedal direktor Berti Rutar. "Težave rešujemo sproti, a nas reševanje teh težav kar nekaj stane."

Minister za okolje in prostor Jure Leben je predstavnikom komunalnih podjetij konec prejšnjega tedna zagotovil urgenten odvoz embalaže še pred februarjem, ko naj bi bil sprejet interventni zakon. Sistemsko pa bo vprašanje uredil nov zakon o varstvu okolja, ki ga po besedah Lebna že pripravljajo.