Med tujimi gosti so bili letos tudi plesalci iz Škotske, Češke in Šrilanke. Foto: Facebook TIC Kamnik
Med tujimi gosti so bili letos tudi plesalci iz Škotske, Češke in Šrilanke. Foto: Facebook TIC Kamnik
false
Brez godbe ni šlo. Foto: Facebook TIC Kamnik
Povorka narodnih noš v Kamniku

Na največji etnološki prireditvi se je zvrstila cela vrsta dogodkov, povezanih z oblačilno dediščino, že po tradiciji pa je največ obiskovalcev pritegnil današnji osrednji dogodek - tradicionalna povorka narodnih noš, ki je bila letos še bolj pisana kot prejšnja leta.

V današnji povorki narodnih noš po ozkih ulicah starodavnega Kamnika je sodelovalo več kot 2.500 udeležencev, od tega tudi precej zanimivih skupin iz tujine. Tudi tokrat številnih obiskovalcev niso razočarali, je za TV Slovenija poročal Miro Štebe.

Na festivalu so predstavili najrazličnejše šege, izročila in ljudsko umetnost, s poudarkom na oblačilih, glasbi in plesih. Kot so sporočili z zavoda za turizem in šport v občini Kamnik, je folklorni festival že pred časom presegel slovenske meje, saj na njem sodelujejo tudi tuje folklorne skupine. Starim znancem Kulturno-umetniškemu društvu Lučka in SKUD-u Vidovdan s srbskimi tradicionalnimi plesi so se letos pridružili folklorni plesalci iz Škotske, Češke in Šrilanke.

Najbolj priljubljena in odmevna med dogodki festivala še vedno ostaja nedeljska povorka narodnih noš, ko se na ulicah starega dela mesta predstavi več kot dvatisočglava množica posameznikov, oblečenih v različne noše, skupin in konjskih vpreg.

Največji etnološki festival v Sloveniji, ki je letos potekal že 45., je tokrat predstavil tudi lončarsko-keramično kolonijo, s katero želijo organizatorji predstaviti 160 let kamniške keramike, ki je zaznamovala tako sam Kamnik kot slovensko keramiko.

"Številke so spet rekordne, obisk je bil primeren programu, ki je bil letos res izjemen. Organizator, Zavod za turizem in šport v občini Kamnik, se je izjemno potrudil, da je vsakemu izmed vas in nas ponudil, kar si želi - zabave, veselja, kulture in nekoliko pogleda za nazaj, kajti tisti, ki spoštuje preteklost, ima tudi prihodnost," je bil zadovoljen župan občine Kamnik Marjan Šarec.

Povorka narodnih noš v Kamniku