Zaradi neurejenih hišnih številk imajo poštarji v romskem naselju Žabjak vrsto težav. Foto: MMC RTV SLO/Bogdan Miklič
Zaradi neurejenih hišnih številk imajo poštarji v romskem naselju Žabjak vrsto težav. Foto: MMC RTV SLO/Bogdan Miklič
Romi
Na Pošti si želijo, da bi bivališča dobila svoje hišne številke, kar bi skrajšalo čas dostave pošte v romskem naselju. Foto: MMC RTV SLO/Bogdan Miklič

Predvsem je pošto težko dostaviti v romskem naselju Žabjak, kjer naj bi domovalo okoli tristo Romov, in sicer nezakonito – na območju v lasti ministrstva za obrambo –, brez hišnih številk, večina je prijavljenih na isti hišni številki, mnogi imajo tudi iste priimke. To pa ni edino naselje, ki ima težave s prejemanja pošte. Težave so tudi v Brezju, kjer je na eni hišni številki ravno tako prijavljenih več sto Romov, poleg tega se o tem, da pošta pogosto ne prispe ali jo podpiše kdo drug, govori tudi v drugih romskih naseljih v Novem mestu.

Tudi na Osnovni šoli Bršljin, ki jo obiskuje največ romskih otrok iz Žabjaka in Brezja, so nam povedali, da pošto, ki jo pošljejo Romom, poštar pogosto prinese nazaj. Ravnateljica šole Martina Picek pove, da to ni problem, ki bi trajal nekaj mesecev, ampak se z njim spopadajo že vrsto let. Na to naj bi tudi opozorili upravno enoto, a se do danes kaj konkretnega ni rešilo. Picekova dodaja, da včasih pošto Romom dostavljajo javni uslužbenci – socialni delavci in romski pomočniki – ali pa se uslužbenci šole oglasijo na naslovu in osebno izročijo pošto.

Novomeška predstavnica Romov Dušica Balažek opozarja, da dostavo pošte močno ovirajo tudi potepuški psi, ki napadajo poštarja. "Prebivalci nimajo urejenih bivališč niti nimajo poštnih nabiralnikov, kamor bi lahko odložil pošto oziroma obvestilo o priporočeni pošiljki. Delo poštarja v romskem naselju Žabjak - Brezje se nikakor ne more primerjati z delom poštarjev, ki pošto dostavljajo v urejenih urbanih naseljih, saj se vsak dan srečuje z velikimi težavami," pravi Balažkova, ki upa, da bo naselje čim prej uzakonjeno, da bo stekla akcija odstranitve potepuških psov in da bo upravna enota Novo mesto kmalu dodelila začasne hišne številke.

Skušali smo govoriti tudi s pismonošo, ki naj bi v največjih novomeških romskih naseljih pošto dostavljal več let, a so nam na Pošti Slovenije odgovorili, da ga ne bodo javno izpostavili. Megi Jarc iz službe za komuniciranje pri Pošti Slovenije nam je pojasnila, da dostavo v romska naselja obravnavajo enako kot dostavo v vsa druga naselja in da romska naselja Pošti Slovenije ne povzročajo težav. "Dostava v romska naselja ima svojo specifiko, ker je treba vse poštne pošiljke vročiti osebno v roke naslovniku, zato je čas dostave daljši. V romskih naseljih je na enem naslovu prijavljenih tudi več prebivalcev, v nekaterih naseljih tudi vsi prebivalci. Pričakujemo, da bodo z rešitvijo vprašanja romskih naselij vsi objekti dobili hišne številke in hišne predalčnike, tako da se bosta izboljšala kakovost in čas dostave," dodaja Jarčeva in pristavlja, da pri vročanju poštnih pošiljk pismonoše nimajo težav, ker poznajo večino prebivalcev romskih naselij; če naslovnika ne poznajo, pa povprašajo v naselju in pridobijo ustrezno informacijo.

Nastale sporne situacije rešujejo sproti s predstavniki lokalne in romske skupnosti ter predstavniki romskih naselij.