"V imenu Zveze Romov za Dolenjsko in kot občinska romska svetnica ocenjujem, da je Radio Krka trenutno edini radio, ki širi nestrpnost med Romi in večinskim prebivalstvom," opozarja Dušica Balažek, novomeška romska svetnica. Foto: MMC RTV SLO/Bogdan Miklič

Kot pravi Balažkova, je bil povod za kazensko ovadbo članek z naslovom Etnično urejanje sobivanja v Novem mestu, pod katerim so se spet pojavili komentarji, v katerih ljudje širijo nestrpnost in sovraštvo med romsko in večinsko skupnostjo. "V teh komentarjih sem tudi sama osebno napadena," pojasnjuje. "Posebej žaljiv in nedopusten je komentar komentatorja, ki se je podpisal kot Dolenc, ki grobo osebno napada mene in žali mojo fizično osebnost oziroma zunanjost, v nadaljevanju pa grobo žali tudi celotno romsko skupnost ter nas vse skupaj pošilja na Goli otok, čeprav vemo, kaj se je tam dogajalo." Balažkova pristavlja, da se tudi drugi komentarji spuščajo v njeno zasebno življenje, žalijo njeno imetje, ji očitajo, da "žre" njihov davkoplačevalski denar in podobno.

Meni, da lastnik radia Sandi Pirš in njegov odgovorni urednik ne bi smela dovoliti objave tako spornih komentarjev, saj naj bi s tem kršila novinarski kodeks in etiko. To je razlog, da je proti njima in komentatorjem vložila kazensko ovadbo. Preko odvetniške pisarne bo od Radia Krka, ki ga je tokrat ovadila tretjič, zahtevala tudi denarno odškodnino.

"Želim poudariti, da ostro obsojam nepravičnosti, ki jih povzročajo Romi, vendar nisem pristojna za reševanje dogodkov, v zvezi s katerimi so se pojavili globoko žaljivi komentarji," dodaja. Hkrati ocenjuje, da je Radio Krka trenutno edini radio, ki širi nestrpnost med Romi in večinskim prebivalstvom.

Spomnimo, Balažkova je julija lani kazensko ovadila tudi Robija Erjavca, moderatorja in novinarja radia Krka. Novinar naj bi po fizičnem napadu na 17-letnega dijaka, ki se je zgodil v Novem mestu, med predvajanjem programa širil nestrpnost in sovražni govor zoper romsko skupnost ter blatil njeno ime. Rome naj bi označil celo za cigane in dejal, da v Novem mestu veljajo ciganski zakoni.

Za MMC iz Novega mesta, Bogdan Miklič