Sebastjan Jeretič je varno službo našel pri Popoviču. Foto: MMC RTV SLO
Sebastjan Jeretič je varno službo našel pri Popoviču. Foto: MMC RTV SLO
Piran
: Nekdanji direktor piranske občinske uprave Ljubiša Mihajlovič je obtožen ponarejanja dokumentov. Foto: BoBo

"Res je, gospod Jeretič je od včeraj zaposlen pri nas, podrobnosti bomo sporočili po praznikih," nam je odgovorila vodja službe za stike z javnostjo na MOK-u, Mojca Beljan.

Občinski guru tvita in facebooka
Po naših informacijah naj bi Sebastjan Jeretič v Popovičevem kabinetu skrbel za izboljšanje komunikacijske podobe občine; za vzpostavitev nekakšne komunikacijske platforme elektronskega komuniciranja. Kar pomeni, da bo skrbel za komuniciranje občine z javnostmi po elektronskih spletnih medijih. »"Ne komentiram," je na našo prošnjo za komentar nenavadne zaposlitve v SMS-sporočilu odgovoril Jeretič, potem ko se nam na telefonske klice ni oglašal. V službi za odnose z javnostjo občine Koper je sicer zaposlenih pet ljudi.

S Popovičem že prej v "svetovalni" navezi
Sebastjan Jeretič, nekdanji svetovalec Boruta Pahorja za odnose z javnostmi, je po volitvah, ki jih je levica takrat dobila, Pahor pa je nato zasedel stolček predsednika vlade, odšel na svojo poslovno pot s svojim podjetjem za odnose z javnostmi in lobiranje Nevro PR. V javnosti se je znova pojavil med vodenjem zmagovite kampanije Petra Bossmana, ki je kandidiral za župana Pirana. Kmalu zatem pa je s koprskim županom podpisal pogodbo za komunikacijsko svetovanje koprski občini, hkrati pa je od dveh javnih podjetij občine Koper dobival še mesečni pavšal. Kolikšni so bili zneski, javnosti nikoli ni želel izdati, češ da gre za poslovno skrivnost.

Dragi Borut, ti pišem
Dejanje, s katerim je Sebastjan Jeretič najbolj razburkal politično javnost, pa je bilo osebno pismo svojemu nekdanjemu strankarskemu šefu Borutu Pahorju, ki je močno odmevalo tudi v javnosti in je pomenilo Jeretičevo "ločitev" od Pahorja. Pisanje je bilo pravzaprav krona afere Simona Dimic. Jeretič je najprej pisal, da mu iz Pahorjevega kroga grozijo, ker kritizira vodenje države. V drugem pismu pa je Pahorju dajal nasvete, kako naj ravna, da bo rešil mandat. Najbolj pa naj bi se Pahorju zameril z izjavo po Bossmanovi zmagi na volitvah. Takrat je bil jezen, ker Pahor novemu piranskemu županu ni posebej čestital, dejal je, da gre ''za še eno v nizu njegovih potez, ki mori našo stranko''. Kmalu po tej izjavi naj bi Jeretiča poklical nekdo od Pahorjevih sodelavcev in mu svetoval, naj se umiri, ker je "lev ranjen".

"SD-odpadniki" na Popovičevo plačilno listo
Sebastjan Jeretič, ki naj bi iz ozadja vlekel občinske niti tudi po Bossmanovi zmagi, pa ni edini SD-jev in "piranski kader", ki je "prebežal" v naročje koprske občine. Pred kratkim je župan Popovič za svojega svetovalca zaposlil Ljubišo Mihajloviča. Mihajlovič je bil direktor občinske uprave na občini Piran, pred nekaj meseci pa ga je župan Peter Bossman razrešil, da bi, kot so takrat sporočili z občine, "omogočil organom pregona nemoten potek preiskave, ki zoper Mihajloviča poteka zaradi domnevno spornih postopkih pri zaposlitvi direktorja uprave".

Do direktorskega mesta je Mihajlovič prišel z domnevno spornimi dokazili o delovnih izkušnjah, potrebnih za zaposlitev. "Inšpektorica za sistem javnih uslužbencev je v inšpekcijskem nadzoru ugotovila nepravilnosti, zato je odstopila zadevo (glede domnevno ponarejenih dokumentov o izpolnjevanja pogojev delovnih izkušenj) v reševanje Okrožnemu državnemu tožilstvu v Kopru," so na naša vprašanja odgovorili na ministrstvu za pravosodje in javno upravo.

Tožilstvo že vložilo obtožnico
Koprsko tožilstvo je na piransko okrožno sodišče že poslalo obtožni predlog, hkrati pa tudi že predlog kazni, kar pomeni, da ima v rokah dovolj dokazov za Mihajlovičevo kaznivo ravnanje. Mihajlovič je obtožen ponarejanja listin v postopku kandidature za položaj direktorja občinske uprave. "Nič ne vem o tem, da je bil vložena obtožnica," nam je pred dnevi dejal Mihajlovič.

Direktor za vsako ceno!
Mihajlovič, ki se je iz Bossmanovega volilnega štaba takoj preselil v piransko občinsko palačo, je v tamkajšnjem okolju zbudil veliko pozornosti, ko se je potegoval za direktorja občinske uprave. Razpis je občina razveljavila, saj Mihajlovič, ki so mu očitno "rezervirali" to mesto, ni izpolnjeval pogojev. Zato ga je župan najprej zaposlil kot svetovalca, nato pa se je izbranec brez razpisa le zavihtel na direktorski položaj. Mihajlovič se je v kratko zgodovino službovanja na občini zapisal tudi kot njen najbolje plačani uradnik in po tem, da mu je bilo brez razpisa dodeljeno občinsko stanovanje, ki so ga iz neprofitnega prekvalificirali v kadrovskega.

Odletel še vodja kabineta
Da Bossman očitno nima sreče s kadri, dokazuje tudi današnja razrešitev vodje kabineta župana. "Zaradi razhajanja v pogledih na vodenje in naloge kabineta so prekinil delovno razmerje z Dimitrijem Šamšalom," sporočajo iz piranske občine. Tudi Šamšal si je zaposlitev "prislužil" po dejavnostih v županovem volilnem štabu.