V Kostanjevici na Krki je zdaj na oblasti Šelma. Foto: Goran Rovan
V Kostanjevici na Krki je zdaj na oblasti Šelma. Foto: Goran Rovan

Višek Šelmarije, ki ima pogansko izročilo v meščanski izvedbi, pa je občni zbor Prforcenhausa, ki so ga zadnja leta zaradi množice "firbcev" pripravili kar po dvakrat, zdaj pa že drugi leto le enkrat, saj so jim kulturni dom porušili.

V Kostanjevici na Krki je tudi uradno oblast prevzel Prforcenhause, saj se je z veliko pustno povorko in oklicem kurenta začela letošnja Šelmarija. Ta bo trajala vse do pepelnične srede, njen vrhunec pa bo prav gotovo ponedeljkov občni zbor Prforcenhausa, ki bo tokrat v telovadnici tamkajšnje osnovne šole. Na občnem zboru bodo na najbolj demokratičen način - s prisilo - spet izvolili novega predsednika pustne vlade, imenovane Prforcenhause, kateremu mandat traja le eno leto, saj se sicer prehitro pokvarijo.

V pustni povorki so se poleg domačih tradicionalnih pustnih likov na čelu z očetom Šelme, kanonikom, mestnim sodnikom, guvernerjem banke, purgerji, mestno gospodo in drugimi predstavili tudi koranti iz Markovcev, pustne skupine iz Malenc, Dobove, Zagorja, Sevnice, Vrhpolja, Studenca, Blance, Šentjerneja in drugih krajev, sodelovala je tudi gorjanska konjenica, kostanjeviška godba, novomeške mažoretke in številne druge pustne maske, ki so na ta način preganjale zimo in opozarjale na aktualne dogodke pri nas.

Za MMC Goran Rovan