Brežiški župan je moral ključ občine predati Fašjenkovemu županu dr. Stresu. Foto: Goran Rovan
Brežiški župan je moral ključ občine predati Fašjenkovemu županu dr. Stresu. Foto: Goran Rovan
V Brežicah so pomagali preganjati zimo. Foto: Goran Rovan

Danes točno ob 13. uri je dobovski Fašjenk prevzel oblast v občini Brežice. Dosedanji župan Ivan Molan je moral ob tem predati ključ občine fašjenkovemu županu dr. Stresu. Sledila je svečana inavguraciji v Restavraciji Štefanič. Da bi pregnali zimo in priklicali pomlad, pa so poskrbeli tudi koranti iz Hajdine, ki so to poskušali s plesom in zvonci pred občinsko stavbo, kjer ni manjkalo firbcev.

Dobovski Fašjenk je verjetno najdaljša pustna prireditev pri nas, saj traja več kot teden dni. Ob prevzemu oblasti so danes izšle tudi Pustne novice. V soboto zvečer pripravljajo v dvorani Kulturnega doma v Dobovi veliko pustovanje. Na pustni torek bodo pripravili pustno svatbo, svoje delo pa bodo opravili še kosci in orači. Ta dan bo po "Dubovi" tudi tradicionalna otroška pustna povorka, ki se bo končala z otroškim plesom in rajanjem otrok v maskah. Na Velikem Obrežu pa se bodo predstavili Obrški Prutarji. V četrtek, na Valentinovo, pripravljajo v vasi Gabrje poravnavanje pokojnega Fašjenka Gotofka na parah, žalovanje z one-man bandom Cikcak, upepelitev Gotofka z branjem litanij in zabavo, na kateri bodo obiskovalci deležni tudi Valentinovega darila – slačipunce in slačifanta.

V petek bodo v Ločah pričakali žaro Gotofka, ki jo bodo prinesli iz Gabrja, ob tem pa bodo nastopile še Lučka žlahta, Gasilski pihalni orkester Loče, Mažoretke in druge pustne maske. Za zabavo bo poskrbel ansambel Totter Midi. Kot po navadi pa se bo dobovski Fašjenk končal v soboto s tradicionalno pustno povorko. Letos bo mednarodni pustni karneval že 15. po vrsti. Na njem se bodo predstavile pustne skupine iz vse Slovenije in tudi iz sosednje Hrvaške, na tej prireditvi pa bodo tudi predali občinski ključ nazaj v roke županu Ivanu Molanu.

Za MMC Goran Rovan