Barbara Ozimek, sekretarka območnega združenja Rdečega križa Novo mesto. Foto: Bogdan Miklič Foto:
Barbara Ozimek, sekretarka območnega združenja Rdečega križa Novo mesto. Foto: Bogdan Miklič Foto:
Socialni delavci na CSD-ju izdajajo Romom napotnice, na podlagi katerih na RK-ju dobijo oblačila. Foto: Bogdan Miklič


Kot je dejala njegova sekretarka Barbara Ozimek, se tega lotevajo s prostovoljnimi obiski romskih naselij, ki jih opravljajo študenti Visoke šole za zdravstvo in zdravnica. Slednja se z Romi pogovarja tudi o osebnih težavah in večkrat se ji zaupajo, ko rešujejo svoje probleme. "Tako se jim približamo in vzpostavimo boljši stik, ki je zelo pomemben, saj vemo, da je osnova za vse naše skupne akcije," pojasnuje Ozimekova.
Kot pravi, je preventivnih zdravstvenih vsebin v romskih naseljih premalo. "Če bi imeli več sredstev, časa in prostovoljcev, bi bili rezultati še boljši. Kljub temu ugotavljamo, da Romi začenjajo skrbeti za svoje zdravje in gledati na kakovost življenja," povzema svoja opažanja.

Socialni delavci Romom izdajajo napotnice
RK se kot humanitarna organizacija najbolj ukvarja z ranljivimi skupinami ljudi, med katerimi so tudi Romi, ki so na novomeškem območju zelo številčni. "Težave imamo zaradi nepoznavanja njihove dejanske situacije in načina preživljanja, zato sodelujemo z lokalnim centrom za socialno delo (CSD), s katerim smo si razdelili delo po naslednjem ključu. Socialni delavci na CSD-ju izdajajo Romom napotnice, na podlagi katerih na RK-ju dobijo oblačila. Mi jih pripravimo, pripeljemo v romsko naselje in razdelimo. Oskrbujemo jih tudi s prehrambenimi paketi, ki jih na RK-ju prevzamejo socialni delavci in jih razdelijo socialno ogroženim, torej predvsem invalidom, materam samohranilkam, starejšim in tistim, ki ne morejo poskrbeti za svoje življenje," opisuje Ozimekova.

Sodelujejo tudi s šolami, kjer so romski otroci
Dodaja, da zelo dobro sodelujejo z osnovnimi šolami, posebej tistimi, kjer je več romskih otrok. "Na začetku šolskega leta smo v šole pripeljali šolske potrebščine, skozi celo šolsko leto pa jim bomo zagotavljali rabljena oblačila, obutev in igrače, ki so posebej namenjeni romskim otrokom."
Bogdan Miklič, Radio Slovenija