Tako naj bi bila Slovenska cesta videti po prenovi. Foto: MOL
Tako naj bi bila Slovenska cesta videti po prenovi. Foto: MOL
Slovenska cesta
Za čas tokratnega zaprtja sta predvideni dve novi avtobusni postaji mestnega prometa. Foto: MOL

Zapora na osrednji prometnici v središču glavnega mesta velja tudi za avtobuse in taksije. Pričakovali smo jo in mestne oblasti so nas tudi že nekako navadile na to, da uporabljamo druge poti do želenega cilja. Tudi zdaj bodo mestni avtobusi in taksiji vozili po obvoznih poteh, po Bleiweisovi, Prešernovi in Šubičevi.

Pač skozi mesto se bomo vozili nekoliko dlje, ne gre drugače, pravi David Polutnik z mestnega oddelka za gospodarske dejavnosti in promet: "V delu Čopove do Dalmatinove je kanal, ki gre v sredino. Kanal se gradi na globini petih do šestih metrov in dejansko je nemogoče dela izvajati ob prometu."

Zapora Slovenske ceste za avtomobilski promet je pred dobrim letom dni marsikoga spravila v bes. Ta je malce popustil ob obljubi, da bomo imeli v središču mesta lično urejeno prometnico, namenjeno predvsem pešcem, kolesarjem in javnemu prometu, z drevoredom in odprtimi gostinskimi lokali. Gradbena dela se zdaj začenjajo, po prvotnih načrtih pa naj bi se že končala.

"Po terminskih načrtih naj bi bila zadeva končana maja. Imamo pa napovedane arheologe, kar lahko zadevo malo zamakne," je pojasnil Polutnik.

Zadeve so se zavlekle zaradi arheoloških odkritij. Nismo prvi v zgodovini, ki imamo tu osrednjo prometnico. Pred nami je bila tu stara Emona, pred njo pa skrivnostno mesto, katerega imena še ne poznamo. Tako seveda ne moremo zagotovo napovedati, da se na Slovenski cesti ne bo našlo še kaj zanimivega in bo gradnja trajala še malo dlje.

Slovenska cesta spet zaprta
Slovenska cesta spet zaprta