Sodu so izbile dno zadnje letalske vaje z bojnim streljanjem. Foto: MMC RTV SLO
Sodu so izbile dno zadnje letalske vaje z bojnim streljanjem. Foto: MMC RTV SLO
Civilna iniciativa Za pivško kotlino brez streljanja
"Ne upoštevajo našega mnenja. Na Počku je vedno več vaj, ki so vedno bolj intenzivne!" pravijo v civilni iniciativi. Foto: MMC RTV SLO
Vojaško vadišče Poček
Dodatna grožnja je vadišče za občutljiv kraški teren, poln vodnih zajetij. Foto: MMC RTV SLO
Prebivalci ob vadišču Poček: Vojska se obnaša, kot da smo nič.

Domačini so na obrambno ministrstvo redno naslavljali prošnje, naj vojska omili vaje, ne zapira območja tako pogosto, a so vedno naleteli na gluha ušesa. Sodu so izbile dno zadnje letalske vaje z bojnim streljanjem. Zadnje, še bolj ogorčeno pismo je, kot kaže, padlo na plodna tla. Na ministrstvu so se zdaj pripravljeni vsaj pogovarjati in iskati dialog. Razjasnili naj bi, kako bo osrednje vadišče delovalo naprej, in se z domačini pogovorili o načinih obveščanja glede načrtovanih vojaških aktivnosti, pa tudi o postopkih priprave državnega prostorskega načrta za osrednje vadišče Poček.

Zaprite ga!
A prebivalci se ne zadovoljujejo s pogovori, ki bi prinesli le mlatenje prazne slame, konkretnih rešitev pa nobenih. Vojska jim je načela živce. "O kakovosti življenja pa sploh ne moremo govoriti," je razburjen domačin Stanislav Smrdelj iz Civilne pobude Za pivško kotlino brez streljanja. "Že leta 2000 smo jasno izrazili svojo voljo. Država naj pristopi k zaprtju tega poligona. Vojska se obnaša, kot da smo nič. Ne upoštevajo našega mnenja. Na Počku je vedno več vaj, ki so vedno bolj intenzivne!"

"18 tisoč podpisov, ki so jih predali nekdanji obrambni ministrici Ljubici Jelušič, je kot piš v veter," še doda. "Vse, za kar smo si prizadevali vsa ta leta, ni zaleglo, mi smo še vedno ogroženi, in kot kaže, bomo še naprej. Pred nami je vojska, vojaška sila, ki gre ne le proti civilom, ampak tudi proti civilnim zakonom. Ne poslušajo nikogar, počnejo kar hočejo."

Ogrožajo vire pitne vode
Dodatna grožnja je vadišče za občutljiv kraški teren, poln vodnih zajetij. Vode, s Snežnika in Javnornikov tečejo v zajetje Malni, kjer je izvir pitne vode. Domačin Florjan Poljšak s Selc pri Pivki je odločen: "Vojska bi se morala umakniti na tak kraj, kjer ni naselij. Vse, kar pade od njih, pade v vodo, ki jo pijejo naši otroci. Zakaj moramo piti njihovo svinjarijo?" Opozarja, da so letala v tokratni vaji letela prenizko. "Pod 300 m, kot je dovoljeno leteti nad naselji. In ko ti desetkrat na dan preleti nadzvočno letalo, potem pa za njimi prihrumijo še helikopterji, izgubiš živce. Tega ne moremo več prenašati."

Varnost države na prvem mestu
Na obrambnem ministrstvu odgovarjajo, da gre za nekorektne in izmišljene informacije, ki temeljijo na neuradnih dejstvih. Slovenska vojska je del zavezniških sil in se mora usposabljati tudi na vajah, kjer sodelujejo letala zaveznikov, saj jih Slovenska vojska nima.

Bojni tovor kar na cesti
Slovenija naj bi bila ena redkih oaz, kjer še lahko odmetavajo bojni tovor, pove direktor Aerodroma Postojna Mihael Matevžič. ''Imamo informacije, da so tokrat bojni tovor prepeljali v Slovenijo kar po cesti, saj letala, ki vzletijo iz Natove baze v Avignanu, ne smejo biti oborožena z bojnim tovorom. Prazna priletijo do Cerkelj, kjer jih opremijo, in bojni tovor nato odvržejo nad Počkom. Zapirajo zračni prostor, kot jih je volja, širijo cone letenja brez dogovora. Zaradi tega nam povzročajo tudi gospodarsko škodo, ker ne moremo opravljati svoje dejavnosti.''

Izmišljotine!
"Zračni prostor moramo zapreti zaradi varnosti," pojasnjujejo na ministrstvu. Obstoječe tri cone letenja pa so le razširili na šest manjših, kar naj bi omogočalo večjo prilagodljivost in tudi manj ovir v zračnem prostoru. Cone se zapirajo selektivno, za čas trajanja neke aktivnosti.

Izmišljene informacije, ki so zakrožile v javnosti, pa služijo le za zavajanje in vzbujanje občutka ogroženosti.

Bojimo se prihodnosti
Občutek nemira, ki ga vsakokratne vaje vnesejo med domačine, ni iz trte izvit, smo slišali na javnem protestu. ''V teh krajih smo že doživeli vojaško letalsko nesrečo. Slovenska vojska ima o tem podatke, priče in tudi poškodovanci so še živi,'' zgroženo povejo domačini. Zato jim buldožersko vodenje postopka sprejema državnega prostorskega načrta za osrednje vadišče Poček ne vnaša miru, ampak le skrbi, zato od svojih zahtev ne odstopajo: Poček in Bač naj zaprejo.

Sabina Francek, TV Koper

Prebivalci ob vadišču Poček: Vojska se obnaša, kot da smo nič.