Zaradi tega posla, je Jankovića ovadil tudi NPU. Foto: BoBo
Zaradi tega posla, je Jankovića ovadil tudi NPU. Foto: BoBo


Občina (MOL) je zemljišče ob Vojkovi cesti podjetju Tritonis prodal leta 2009 za približno milijon evrov, piše 24ur.com. Gre za današnje parkirišče in zelenico v skupni izmeri 1.648 kvadratnih metrov. Država pa je tožbo proti MOL-u in Tritonisu vložila, ker MOL na omenjenem zemljišču ni imel lastninske pravice, saj je ta pripadala izvenknjižnemu lastniku.

In sodišče je zdaj pritrdilo državi. Kupoprodajno pogodbo je označilo za nično, vknjižba lastninske pravice na ime Tritonisa pa je zato neveljavna. MOL mora zdaj državi povrniti tudi nekaj manj kot 8.000 evrov pravdnih stroškov.

Sodnica je v sodnem postopku zaslišala Alenko Petkovšek, ki je leta 2009 vodila dražbo, ni pa zaslišala župana Zorana Jankovića, ki je vseskozi trdil, da s prodajo ni nič narobe, in vodje mestnega oddelka za urejanje prostora Mirana Gajška.

Ovadba proti Jankoviću
Podjetje Tritonis je na kupljenem zemljišču nameravalo postaviti garažno hišo s poslovnimi prostori, a so pri pridobivanju gradbenega dovoljenja ugotovili, da je več družb iz bližnjih stavb z dokumenti dokazovalo, da imajo pravico do uporabe zemljišča.

Direktor Tritonisa Damjan Bremec je zato novembra 2011 ovadil MOL, Jankovića, Gajška in sodnega cenilca Rajka Srednika. Bremec jih je med drugim sumil goljufije, izneverjenja, oškodovanja tujih pravic, poslovne goljufije, ponareditve ali uničenja poslovnih listin in zlorabe položaja.

Zoper Jankovića, sodnega cenilca in še eno osebo je letos oktobra kazensko ovadbo vložil tudi Nacionalni preiskovalni urad. Bremec pa je občino tožil tudi zasebno. V tožbi je zahteval razveljavitev kupoprodajne pogodbe in vračilo dobrega milijona evrov kupnine z obrestmi.