Rektor Marušič ugotavlja, da je tožnikom sicer uspelo izpodbiti sklep v. d. dekana, jim pa ni uspela zahteva za izdajo začasne odredbe in v zahtevku po povrnitvi stroškov. Foto: MMC RTV SLO
Rektor Marušič ugotavlja, da je tožnikom sicer uspelo izpodbiti sklep v. d. dekana, jim pa ni uspela zahteva za izdajo začasne odredbe in v zahtevku po povrnitvi stroškov. Foto: MMC RTV SLO

Rektor Univerze na Primorskem Dragan Marušič je konec marca razrešil dotedanjo dekanjo humanistike Vesno Mikolič in na njeno mesto kot vršilca dolžnosti za dobo do enega leta imenoval Gorazda Drevenška. Ta je maja preklical postopek za izvolitev novega dekana in se pri tem skliceval na rektorjevo pooblastilo.

Upravno sodišče v Ljubljani pa je ugotovilo, da niti rektor niti v. d. dekana nimata pristojnosti, da bi preklicala volitve dekana FHŠ-ja, ter odločilo, da se morajo volilna opravila nadaljevati. Drevenšek in Marušič se na povabilo pred kamero ne odzivata, poroča RTV-jev dopisnik Edi Mavsar.

Rektor bo sklep sodišča spoštoval
Marušič se je oglasil le v pismu za javnost, v katerem je nekoliko presenetljivo izjavil, da je "z odločitvijo sodišča zadovoljen" in da bo univerza "sodbo in sklep spoštovala, kot spoštuje vse sodne odločbe". Hkrati pa jo bodo z izrednimi pravnimi sredstvi tudi napadli. Sodba sicer po Marušičevem mnenju "posredno potrjuje kot zakonite vse rektorjeve predhodne postopke v zvezi s predčasno razrešitvijo dekanje in imenovanjem v. d. dekana".

Nekateri profesorji humanistike in njihova nekdanja dekanija Vesna Mikolič ravnanje rektorja izpodbijajo še v dveh drugih zadevah. V prvi zaradi domnevno nezakonite odpovedi delovnega razmerja, v drugi pa zaradi spornega imenovanja Drevenška za vršilca dolžnosti dekana humanistike.

Mikoličeva očitke zavrača
Mikoličevi so na univerzi sicer očitali nesposobnost organiziranja študijskega procesa v finančnih zmožnostih in kršitev pristojnosti pri naročilu odvetniških storitev, ko naj bi sklenila pogodbo z odvetniško pisarno Mira Senice brez pooblastila. Prav tako naj bi nenamensko porabila javna sredstva za stroške reprezentance, kosil in pogostitev v skupni vrednosti več kot 2.800 evrov. Mikoličeva očitke vseskozi zavrača.