Start regate je bil ob 11. uri pod hidroelektrarno v Solkanu. Foto: MMC RTV SLO
Start regate je bil ob 11. uri pod hidroelektrarno v Solkanu. Foto: MMC RTV SLO
Soška regata
Veliko število gledalcev na startu in cilju je bilo navdušenih nad dolgo kolono živopisnih plovil. Foto: MMC RTV SLO
false
Soška regata je vsako leto organizirana v sklopu prireditev ob praznovanju krajevnega praznika v Solkanu. Foto: BoBo

Regato že tri desetletja organizirata solkanski Kajak klub Soške elektrarne in Kajak klub Šilec iz Štandreža v sosednji Italiji. Tradicionalna čezmejna prireditev je bila predvidena že pred tednom dni, vendar so jo organizatorji zaradi izjemno visoke gladine reke Soči prestavili na danes.

Start regate je bil ob 11. uri pod hidroelektrarno v Solkanu. Do Podgore v Italiji se je podalo preko 200 kajakašev, kanuistov in raftarjev iz Slovenije in zamejstva, letos je bilo prvič na tem čezmejnem spustu tudi kar nekaj 'suparjev'. Proga je dolga osem kilometrov. Soška regata je vsako leto organizirana v sklopu prireditev ob praznovanju krajevnega praznika v Solkanu. Nima tekmovalnega karakterja, udeležujejo se je rekreativni ljubitelji kajakaštva. Težavnost vode je 1-2. Vsak udeleženec Soške regate je pred startom prejel spominsko majico, po preveslanih regati pa ga je na italijanski strani čakal topel krepčilni obrok.

Gneča na reki in ob njej
Veliko število gledalcev na startu in cilju je bilo navdušenih nad dolgo kolono živopisnih plovil, ki se je vila skozi edinstveno okolje smaragdne reke, udeleženci pa so med veslanjem lahko spoznali marsikateri kotiček, ki je viden in dostopen samo iz rečne struge. Pod Solkanom v Sloveniji, pod Štmavrom ter deloma pri Podgori na italijanski strani meje so se veslači morali spoprijeti s sicer ne preveč hudimi brzicami, ki pa plovbi po reki nudijo prav poseben čar. Veliko gledalcev se je zbralo tudi na mostovih, ki se pnejo čez reko. Gre za cestni most sabotinske oziroma osimske ceste, ki povezuje Novo Gorico z Brdi.

Na italijanski strani meje pa so ljudje pozdravljali kolono plovil s pevmskega mostu, z mostiča v Podgori ter z mosta, ki povezuje Gorico z Ločnikom in dalje z Vidmom. Med veslanjem so udeleženci spusta lahko občudovali še dva železniška mostova: sloviti kamniti most v Solkanu na slovenski strani meje (gre za most z največjim kamnitim lokom na svetu!) ter mogočen most, ki z železniško progo povezuje Gorico z Vidmom.

V Gorici razstava o čezmejni regati
Ob praznovanju okroglega jubileja, tridesetletnice čezmejne regate, so v Trgovskem domu v sosednji Gorici pripravili tudi razstavo o zgodovini tega rekreativnega dogodka, ki je v času bolj zaprte državne meje med tedanjo Jugoslavijo in Italijo po reki povezoval prebivalce obeh držav.

Prvi spust – prek takrat še trdne državne ločnice, ki seka tudi smaragdno Sočo – je bil leta 1985. Takrat predvsem kot protest proti zajezitvi reke Soče v Podgori v Italiji. Ljubitelji veslanja z obeh strani meje so pred tridesetimi leti opozarjali, da bi zaradi zajezitve reka poplavljala vse do Solkana, in da bi slovenski in zamejski kajakaši izgubili divjo vodo, divjo reko Sočo z njenimi tako značilnimi brzicami. V naslednjih letih je Soška regata prerasla v prijateljsko čezmejno prireditev z najdaljšo tradicijo.