Pred mariborsko občino se je zbralo okoli 300 protestnikov. Foto: MMC RTV SLO/Timotej Semenič
Pred mariborsko občino se je zbralo okoli 300 protestnikov. Foto: MMC RTV SLO/Timotej Semenič
Andrej Fištravec
Andrej Fištravec očita odhajajočemu Milanu Miklu, da z zaposlovanjem krši dogovor. Vesna Vuk Godina pa očita Fištravcu, da namerava kadrovati politično, in ne strokovno. Foto: BoBo
Protest proti mariborskim mestnim svetnikom

Fištravec svojemu predhodniku očita politično kadrovanje, vendar podobni očitki letijo tudi nanj. Vstajniki so se ob 18. uri zbrali pred občino, shod pa so poimenovali Spomladansko čiščenje. S shodom so želeli spomniti na svoje zahteve po odstopu mestnega sveta, saj se svetniki na njihove pozive niso odzvali, čeprav so, pravijo vstajniki, obljubljali, da bodo to storili po sprejetju proračuna ob koncu februarja.

Protesta se je udeležil tudi novoizvoljeni župan Andrej Fištravec, ki je v predvolilni kampanji večkrat poudaril, da prihaja iz vstajniških vrst, imel pa je tudi podporo vstajnikov.

Fištravec očita Miklu politično kadrovanje
Sicer pa se je Fištravec odzval tudi na namero odhajajočega podžupana Milana Mikla, ki danes namerava za nedoločen čas zaposliti sedem občinskih uslužbencev, ki so zdaj zaposleni za določen čas oziroma delajo prek študentske napotnice.

Fištravec je zaradi tega že obiskal direktorico mestne uprave Milico Simonič Steiner in ji dejal, da občina s tem krši njegov dogovor z Miklom, obenem pa tudi poziv Komisije za preprečevanje korupcije, ki je mariborsko občino pozvala k preprečitvi utrjevanja klientelističnih omrežij v občini. Direktorica mestne uprave pa je Fištravca zavrnila in dejala, da Fištravec izvaja pritisk na njeno delo in delo preostalih zaposlenih v mestni upravi.
Z mariborske občine so ob tem sporočili, da so 12. in 13. marca zaradi povečanega obsega dela objavili razpis za osem delovnih mest za nedoločen čas. Gre za delovna mesta v službi za informatiko, sektorju za računovodstvo, sektorju za finance, uradu za šport in v uradu za starejše in invalide.
Med več kandidati so izbrali najprimernejše, izjema pa je delovno mesto finančnika v sektorju za finance, kamor se ni prijavil ustrezen kandidat, zato se bo postopek končal z neizbiro, so še pojasnili na občini.

Očitki o političnem kadrovanju tudi Fištravcu
A očitkov na nepotistično zaposlovanje se bo, kot kaže, moral braniti tudi Fištravec, saj mu je njegova do sedanja podpornica in prijateljica Vesna Vuk Godina javno odrekla podporo. Po njenem mnenju je izvolitev Fištravca manipulacija z vstajniki, saj so Mariborčani s tem dobili "marionetni režim, ki ga vodijo drugi."

Godino moti, da Fištravec namerava v svojo ekipo vzeti ljudi, ki so bili tudi del njegovega volilnega štaba, vendar se ti po njenem mnenju niso izkazali s strokovnostjo, temveč bodo kadrovani po politični pripadnosti. Fištravec se bo na kritike Vesne Vuk Godina odzval še danes.

V skupini Skupaj za Maribor, iz katere je Vuk Godina izstopila, Fištravca še vedno podpirajo, a ga obenem pozivajo, naj pri kadrovanju da prednost strokovnosti pred politično pripadnostjo.

Posnetki TV Maribor

Protest proti mariborskim mestnim svetnikom