Vizija prenovljene ptujske tržnice. Foto: Mestna občina Ptuj
Vizija prenovljene ptujske tržnice. Foto: Mestna občina Ptuj

Ptujski mestni proračun so svetniki potrdili skoraj brez razprave in ga tako na zadnji seji pred lokalnimi volitvami oklestili za dobrih pet milijonov, na 27,1 milijona evrov, kar je dobrih 15 odstotkov manj, kot je znašal do zdaj.

Do skoraj 5,3 milijona evrov visokega znižanja je prišlo predvsem zaradi prenosa izvedbe nekaterih projektov v prihodnje leto, med katerimi so do zdaj načrtovana sredstva za namakalni sistem Turnišče, tretji fazo ureditve dominikanskega samostana, pa tudi obnove mestne tržnice.

Prav glede tržnice je bilo pričakovati burno razpravo, saj so nekateri županski kandidati pred bližnjimi lokalnimi volitvami izrekli precej kritik na račun projekta. Ob že tako žolčnih razpravah glede prenove tržnice v preteklih mesecih se je zdaj projekt podražil za dodatnega pol milijona, na občini pa so pojasnili, da je do odstopanj prišlo v izvedbenih delih, kjer je med drugim skoraj 170.000 evrov potrebnih samo za arheološka izkopavanja, nekoliko pa se je povišal tudi strošek za pripravo projektne dokumentacije in strokovnega nadzora.

Odhajajoči župan Miran Senčar si prizadeva projekt izpeljati v skladu z načrti, zato je svetnike znova pozval k razumu in jih opozoril, da bi v nasprotnem primeru lahko ostali brez evropskih 4,2 milijona evrov, ki jih imajo zagotovljene iz celostnih teritorialnih naložb (CTN). Ob tem bi po njegovih besedah lahko sredi mesta nekaj let gledali gradbeno jamo, občini pa bi zagotovo grozila še odškodninska tožba izbranega izvajalca del.

Njegova svarila je resno vzela večina svetniških skupin, ki so kljub številnim pomislekom na koncu le potrdili dokument in tako vnovič prižgali zeleno luč za projekt, ki ga ljubljansko podjetje KPL že izvaja.

Nekdanjemu županu je tržnica ponesrečen projekt
Na nasprotnem bregu je osamljen ostal nekdanji župan in kandidat za vrnitev na ta položaj Štefan Čelan s svojo listo, ki je sicer dejal, da nima nič proti prenovi tega dela mesta, vendar se mu projekt zdi neposrečen, prej kot tržnica bo to po njegovem mnenju nekakšen večnamenski prostor. Trdil je, da so grožnje o izgubi evropskih sredstev zgolj zavajanje.

Čelan je znova zagovarjal gradnjo podzemne parkirne hiše pod tržnico, na to mu je Senčar odgovoril, da to ni mogoče zaradi dejstva, da tega ne bi dovolil zavod za varstvo kulturne dediščine, prav tako pa ta ideja ni ekonomsko upravičena, saj bi za največ 180 parkirnih mest pod zemljo morali odšteti vsaj pet milijonov evrov, medtem ko z gradnjo garažne hiše pri blagovnici le kakih sto metrov od tržnice lahko za milijon evrov pridobijo okoli 300 novih parkirnih mest.