Kdo bo izvajal 4,8 milijona evrov vreden projekt prenove ptujske mestne tržnice? Foto: Mestna občina Ptuj
Kdo bo izvajal 4,8 milijona evrov vreden projekt prenove ptujske mestne tržnice? Foto: Mestna občina Ptuj

Čez nekaj manj kot tri tedne bo torej znano, kdo bo izvajal 4,8 milijona evrov vreden projekt prenove ptujske mestne tržnice. Iz razpisnih pogojev, ki so zdaj že nekaj dni javni, je jasno razvidno, da mora ponudnik storitev med drugimi izpolnjevati tudi pogoj, da je v preteklosti že izvedel projekt, v katerem je položil vsaj 3.000 kvadratnih metrov granitnih kock. Da to avtomatsko izloča lokalna podjetja, so prepričani nekateri mestni svetniki.

"Če navedem primer Mestnega trga, tam je šlo za 2.700 kvadratnih metrov granitnih kock in ob tem še za zahtevno polaganje, pa so to uspešno izvedle ptujske Javne službe. Zdajšnji razpis je pripravljen tako, da Javne službe ne ustrezajo. V tem ožjem okolju, pa tudi širše, verjetno ni podjetja, ki bi izpolnjevalo te reference," navaja mestni svetnik Rajko Fajt (SDS), ki še meni, da so tako manjša domača podjetja avtomatsko izločena iz igre.

Tudi Janez Rožmarin (NSi) omenja sum, da je razpis pisan na kožo zgolj največjim gradbenim podjetjem. "Dobil sem namige, in to je žalostno, da so stvari tako postavljene, da nobeno ptujsko podjetje pri tem ne more sodelovati. To se mi ne zdi prav, človek bi lahko rekel, da je razpis prirejen, čeprav tega ne moremo zagotovo trditi. Res me čudi, da so izpostavljene reference na način, kot da se drugi ne morejo izkazati s svojim delom," svoje videnje zgodbe razlaga Rožmarin.

To pa niso edini pomisleki mestnih svetnikov. Branko Kumer (SMC) je mestno oblast opozoril, da 25-dnevni rok za prijavo na razpis ni ustrezen in da zakonodaja predvideva pet dni daljšo časovnico. Iz tega razloga in prej navedenih opazk o referencah so številni mestni svetniki na sinočnji seji zahtevali, da se razpis prekine in objavi nov.

Ob tem pa člani mestnega sveta tudi pričakujejo, da bodo del odločevalcev, ko se bodo odpirale prispele ponudbe. "Absolutno se strinjam, da se oblikuje komisija, v kateri bomo člani mestnega sveta. Naj komisija od zdaj naprej pregleduje, kaj se dogaja, ker se očitno veliko dogaja mimo nas oziroma smo o stvareh obveščeni naknadno," poudarja Miša Pušenjak (SLS).

Na te pomisleke in zamisli mestna oblast sinoči še ni imela odgovorov, dodajmo pa, da bodo prispele ponudbe odpirali na pustni ponedeljek. Želja mestne občine je, da bi dela stekla spomladi, končana bodo v sedmih mesecih. Ravno v času predvolilnih bojev.