Tako načrtovana polja vetrnic predstavljajo v civilni iniciativi, ki projektu nasprotuje. Foto: Radio Maribor/mojepohorje.si
Tako načrtovana polja vetrnic predstavljajo v civilni iniciativi, ki projektu nasprotuje. Foto: Radio Maribor/mojepohorje.si

Zavrnilna odločba pomeni olajšanje, a je bila glede na strokovne podlage in stališče mnenjedajalcev pričakovana, je poročala novinarka Radia Slovenija Vesna Martinec.

"Meni je razumljivo, da je pristojni organ sprejel takšno odločitev. Stališče Občine Slovenska Bistrica se ne spreminja. Gre za zaščito tega območja Pohorja," je izjavil župan Slovenske Bistrice Ivan Žagar.

V Civilni iniciativi proti vetrnim elektrarnam na Pohorju odločitev prav tako pozdravljajo. Ker pa ima investitor še možnost upravnega spora in ponovne vložitve umaknjene vloge, pravijo, da boj proti vetrnim elektrarnam še ni končan. "Menimo, da to še ni popolna zmaga, posebej zato, ker je mogoče, da bodo znova vlagali, tako kot so to že naredili v nekaterih primerih," je povedal predstavnik iniciative Drago Mahorko.

Investitor – podjetje Energija na veter – na vprašanje, ali projekt opušča ali bo pri njem vztrajal, ne odgovarja.

Sorodna novica Vlada želi z nadomestilom spodbuditi vetrne elektrarne. Nekaterih občin tudi denar ne premami.

Država si medtem prizadeva naložbe v vetrno energijo spodbuditi tudi s spodbudami občinam, kjer bi postavljali vetrne turbine.

"Drugi izraz za to je podkupnina občinam. 200.000 evrov za vsak megavat inštalirane moči je strašno velika številka. Lahko smo samo veseli, da občinska politika ne podlega tej skušnjavi. Sem skoraj prepričan, da povsod ne bo tako," je komentiral Darjan Korošec iz društva Moje Pohorje.

V civilni iniciativi medtem preučujejo tudi možnost ustavne presoje lani sprejetega zakona o uvajanju naprav za proizvodnjo energije iz obnovljivih virov, je še poročal Radio Slovenija.

Številna negativna mnenja

Ministrstvo za naravne vire in prostor je v postopku izdaje integralnega gradbenega dovoljenja za gradnjo vetrnih elektrarn na Pohorju od mnenjedajalcev lani prejelo devet negativnih mnenj oziroma zahtev za dopolnitev dokumentacije, poroča Slovenska tiskovna agencija.

Kot so pojasnili takrat, so kot upravni organ v tem postopku vlogo investitorja dolžni sprejeti, postopek voditi v skladu z zakonodajo, na koncu pa o vlogi na podlagi ugotovitev tudi izdati pozitivno ali negativno odločbo.

V primeru, kjer je zainteresirani investitor družba Energija na veter, je ministrstvo vodilo integralni postopek, torej upravni postopek izdaje gradbenega dovoljenja, v sklopu katerega hkrati izvedejo še presojo vplivov na okolje, saj gre za načrtovano postavitev vetrnih elektrarn, ki skupaj presegajo moč 30 megavatov.

Med devetimi, ki so izdali negativno mnenje ali pa so zahtevali dopolnitev dokumentacije, so po njihovih navedbah ministrstvo za okolje, podnebje in energijo, direkcija za vode, zavod za varstvo narave, zavod za gozdove, zavod za varstvo kulturne dediščine, občini Slovenska Bistrica in Ruše, Komunala Slovenska Bistrica ter ministrstvo za obrambo, še piše STA.