Vzrok požara še vedno ni znan. Prebivalcem poškodovanih blokovskih stolpičev dodatne težave povzročajo zavarovanja, nekateri tik po nakupu stanovanja še niso zavarovali, skupni prostori pa tudi večinoma niso bili zavarovani. Foto: MMC RTV SLO/Jože Žura
Vzrok požara še vedno ni znan. Prebivalcem poškodovanih blokovskih stolpičev dodatne težave povzročajo zavarovanja, nekateri tik po nakupu stanovanja še niso zavarovali, skupni prostori pa tudi večinoma niso bili zavarovani. Foto: MMC RTV SLO/Jože Žura

Posledice požara, ki je v nočnih urah prve nedelje v oktobru, v odprtih garažah stanovanjske soseske Levji dvori v Trebnjem, povsem uničil 16 avtomobilov in močno poškodoval več stanovanj, so še dobro vidne. Tla, stene in stropi garaže so kljub čiščenju še vedno črni, fasada v prvih nadstropjih je črna in stopljena. Brez strehe nad glavo so ostali prebivalci 24 stanovanj v dveh osrednjih blokovskih stolpičih. Ognjeni zublji so namreč uničili električno, vodovodno in kanalizacijsko napeljavo v kleti in stropu nad garažami, posledično so brez elektrike in drugih komunalnih dobrin ostala tudi vrhnja stanovanja, ki so zato ostala prazna, prebivalci pa so si začasno namestitev našli pri sorodnikih.

Vračajo se stanovalci iz vrhnjih nadstropij
Upravnik stanovanjske soseske, podjetje Zarja iz Novega mesta, je sicer hitro začel pripravo na sanacijo objekta, vendar postopki pridobitve izvajalcev zahtevajo določen čas. V preteklih dneh so uredili vodovodno in električno napeljavo, tako da se bodo prvi stanovalci v vrhnjih nadstropjih ta konec tedna že vrnili v svoje domove. Lastnike močno poškodovanih stanovanj v pritličju pa čaka še veliko dela pri obnovi uničenih bivališč.

Vzrok požara še vedno ni znan. Prebivalcem poškodovanih blokovskih stolpičev dodatne težave povzročajo zavarovanja, nekateri tik po nakupu stanovanja še niso zavarovali, skupni prostori pa tudi večinoma niso bili zavarovani. Številni so namreč vse svoje prihranke in dolgoročna posojila namenili za nakup stanovanj. V bloku je veliko mladih družin. Občina Trebnje je najbolj prizadetim hitro priskočila na pomoč z enkratno denarno pomočjo. Rdeči križ Trebnje je odprl posebni račun za odpravo posledic požara. Pomoč zbirajo tudi preko SMS-sporočila na številko 1919, kjer s ključno besedo POZAR prispevate evro, z besedo POZAR5 pa pet evrov.

Do pomoči s humanitarnim koncertom
Občina Trebnje v sodelovanju s trebanjskim Rdečim križem in tamkajšnjim Lions klubom v petek 31. oktobra ob 19.00 uri v športni dvorani OŠ Trebnje pripravlja dobrodelni koncert, na katerem bodo nastopili Nuša Derenda, ansambel Pogum, Stiški kvartet in številni drugi glasbeniki različnih zvrsti. Vstopnine ne bo, zbrane prostovoljne prispevke pa bodo dali v skupen sklad za obnovo soseske Levji dvori.