Lani je avtobuse ljubljanskega mestnega potniškega prometa uporabljalo 556.901 uporabnikov, opravili pa so 39,8 milijona voženj. Foto: BoBo
Lani je avtobuse ljubljanskega mestnega potniškega prometa uporabljalo 556.901 uporabnikov, opravili pa so 39,8 milijona voženj. Foto: BoBo
Maribor
Mestni promet, za katerega mariborska občina letos zagotavlja več kot tri milijone evrov, poteka na 21 linijah, lani pa je bilo z vozili mestnega potniškega prometa opravljeno 3,95 milijona potovanj. Foto: BoBo

V velenjski občini imajo brezplačni mestni potniški promet, ki so ga poimenovali Lokalc. Vsakemu potniku se za posamezno vožnjo izda vozovnica z vrednostjo nič evra. Avtobusi, ki so vsi klimatizirani, imajo najmanj 25 sedežev in 19 stojišč, nekateri pa so prilagojeni za vstopanje in izstopanje z invalidskim vozičkom. Prevoze izvaja celjski Izletnik, skupaj s partnerjem APS Velenje.

Marca 2013 so za uporabnike Lokalca uvedli novo storitev, in sicer aplikacijo, ki prek pametnih telefonov zagotavlja ažurne informacije o času prihodov avtobusov na avtobusna postajališča. Velenjska občina za izvedbo mestnega potniškega prometa vsako leto v proračunu zagotovi 380.000 evrov, mesečno pa se z Lokalcem pelje več kot 35.000 potnikov.

Mestna občina Nova Gorica mestni potniški promet izvaja skupaj z Občino Šempeter-Vrtojba in je brezplačen. Posledično vsi stroški izvajanja te službe bremenijo občinska proračuna, skupen strošek pa je lani znašal dobrih 500.000 evrov. Mestni promet v teh občinah izvaja na podlagi koncesije podjetje Avrigo, lani je bilo prepeljanih več kot 450.000 potnikov, vsi avtobusi pa so klimatizirani.

Murskosoboška občina je septembra 2007 uvedla mestni avtobus Sobočanec, ki ga z brezstičnimi vozovnicami lahko brezplačno uporabljajo njihovi občani ter dijaki tamkajšnjih srednjih šol. Občani lahko brezplačno uporabljajo tudi primestno linijo, ki iz smeri trgovskega centra Maximus pelje mimo Centra poklicnih šol, tamkajšnjega zdravstvenega doma, do avtobusne postaje in nato dalje v smeri proti bolnišnici v Rakičanu.

Za ostale, ki niso občani Murske Sobote, je cena vožnje z mestnim avtobusom 50 centov. Prevoze izvaja Avtobusno podjetje Murska Sobota, obstajajo pa ena mestna in dve primestni liniji. Na letni ravni občina za izvajanje mestnega potniškega prometa zagotavlja skoraj 266.000 evrov, lani pa je mestne avtobuse, ki so vsi klimatizirani, uporabilo nekaj več kot 93.000 potnikov

Skoraj 40 milijonov voženj v Ljubljani
V Ljubljani mestne prevoze izvaja Javno podjetje Ljubljanski potniški promet (LPP), obratuje pa 28 dnevnih in sedem nočnih linij. Ljubljanska občina mestni promet financira iz proračunskih sredstev. Lani je avtobuse mestnega potniškega prometa uporabljalo 556.901 uporabnikov, opravili pa so 39,8 milijona voženj. V voznem parku LPP je 221 avtobusov mestnega potniškega prometa, od tega jih je 200 klimatiziranih.

V Mariboru je mestni potniški promet organiziran kot gospodarska javna služba, izvaja pa ga Javno podjetje za mestni potniški promet Marprom. Mestni promet, za katerega mariborska občina letos zagotavlja več kot tri milijone evrov, poteka na 21 linijah, lani pa je bilo z vozili mestnega potniškega prometa opravljeno 3,95 milijona potovanj.

Vozni park Marproma šteje 51 vozil, od tega jih je 37 klimatiziranih. Za infrastrukturo avtobusnega prometa bo mariborska občina letos namenila 2,1 milijona evrov, v kar sodijo tudi nakup novih avtobusov ter naložbe v posodobitev ostale infrastrukture javnega potniškega prometa.

V Novem mestu je mestni potniški promet prav tako organiziran kot izbirna gospodarska javna služba. Prevoze izvaja podjetje Arriva, obstaja pa pet linij. Po navedbah novomeške občine se letos obetajo spremembe pri organizaciji in izvedbi mestnega potniškega prometa, ki ga letno uporablja okrog 280.000 potnikov. Za izvajanje mestnega potniškega prometa pa občina na letni ravni zagotavlja okoli 650.000 evrov.