Usmerjanje deževnice v kanalizacijo ne bo več zastonj. Foto: MMC RTV SLO
Usmerjanje deževnice v kanalizacijo ne bo več zastonj. Foto: MMC RTV SLO

Pet občin Obsotelja v teh dneh sprejema odlok, po katerem bo komunalno podjetje OKP od februarja položnicam za komunalo dodalo novo postavko. Gospodinjstva bodo tako plačevala dajatev, ki lahko za 100 kvadratov strešne površine znesek na položnici zviša tudi za dva evra.

Odlok, ki ga bo danes obravnaval občinski svet Rogaške Slatine, kmalu pa še druge občine Obsotelja (Rogatec, Šmarje pri Jelšah, Podčetrtek, Kozje in Bistrica ob Sotli), predvideva, da bodo nove cene komunalnih storitev veljale od prvega januarja prihodnje leto, prve položnice, kjer bo obračunan strošek padavin, pa bodo gospodinjstva prejela februarja.

Po besedah direktorja komunalnega podjetja OKP iz Rogaške Slatine Bojana Pirša bodo nov strošek plačevali tisti, ki imajo strešne odvode speljane v kanalizacijo, ne pa tudi tisti, ki imajo padavinsko vodo speljano v naravo. "Zaračunava se tista voda, ki odteče v kanalizacijo, kajti z zmanjšanjem takšne vode se manjša tudi vodni udar, torej tisti ob nevihtah, ob tem pa se poveča nivo podtalnice," pojasnjuje Pirš, ki še dodaja, da bo strošek za gospodinjstvo odvisen od površine strehe in načina, kako imajo urejen kanalizacijski sistem.

Do dva evra več na položnici
Dejstvo je namreč, da bodo cene obračunane po dveh režimih, dražje pa bodo plačevali tisti, ki imajo padavinske vode speljane vse do čistilne naprave. "Za streho v velikosti 100 kvadratnih metrov to pomeni mesečni strošek 0,4071 evra z davkom na dodano vrednost. Ta znesek velja za gospodinjstva, ki imajo padavinske vode speljane v meteorno kanalizacijo. Če pa je kanalizacija povezana s čistilno napravo, pa strošek z davkom znaša 1,8994 evra na mesec za sto kvadratov veliko streho," je dodal Pirša.

Da gospodinjstva petih obsoteljskih občin ne bi bila preveč presenečena nad novo postavko na položnicah za komunalne storitve, jim bo podjetje OKP že decembra poslalo informativne izračune novih cen. Ti bodo vključevali tako površino strehe kot način odvajanja padavin. Če se posamezniki z informativno ceno ne bodo strinjali, bodo lahko podali ugovor, na podlagi katerega bo komunalno podjetje potem vnovič presodilo o zaračunani ceni za odvajanje padavinskih voda.